19:49 01.06.2022

НБУ збільшив розмір страхових сум за договорами ОСЦПВ з 1 липня 2022 року

2 хв читати
НБУ збільшив розмір страхових сум за договорами ОСЦПВ з 1 липня 2022 року

Національний банк України (НБУ) збільшив розміри страхових сум за договорами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ) за шкоду, заподіяну майну потерпілих, зі 130 тис. грн до 160 тис. грн, а за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих, з 260 тис. грн до 320 тис. грн.

"Збільшення страхових сум за договорами "автоцивілки" дозволить споживачам отримати найкращий фінансовий захист. Особливо це актуально в умовах зростання цін на деталі для комплектування до автомобілів. Водночас вартість полісу для споживачів суттєво не зросте", - повідомляє регулятор на своєму сайті.

Крім того, з 50 тис. грн до 80 тис. грн на потерпілого збільшено розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення "європротоколу". Йдеться про оформлення документів щодо ДТП без участі уповноважених працівників Національної поліції України.

Як пояснюється, це дозволить більшій кількості постраждалих у ДТП отримати страхову виплату без необхідності виклику на місце аварії представників Національної поліції, які часто залучені в оборону країни під час дії воєнного стану.

Крім того, враховуючи підвищення страхових сум та збільшення ліміту виплати за "європротоколом", Нацбанк розширив діапазон значень коригуючого коефіцієнта до базового страхового платежу. Такий коефіцієнт допомагає оцінити рівень збитковості діяльності страховика, і розширення його діапазону дозволить страховикам мінімізувати ризики і сформувати адекватну тарифну політику для споживачів страхових послуг.

Крім цього, інформація про укладені електронні договори "Зелена карта" включатиметься до єдиної централізованої бази даних. Такий крок розширить обсяг даних, яким оперує моторне (транспортне) страхове бюро України. Це дозволить користувачам отримати вичерпну інформацію щодо всіх видів укладених договорів страхування та захистити їх від можливих шахрайських дій, пов'язаних із маніпулюванням неповними даними, пояснює регулятор.

"Ринок страхування не просто працює, а й розвивається під час війни. Вважаю це важливим досягненням. Зміни торкнуться 42 страховиків-членів МТСБУ та всіх українців, у яких укладено договори "автоцивілки", – зазначає заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, слова якого наводяться у пресрелізі.

Зазначені зміни закріплені постановами Правління Національного банку України від 30 травня 2022 року №108 "Про деякі питання здійснення обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" та №109 "Про розміри страхових сум за договорами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Постанови набирають чинності з 1 липня 2022 року. Зміни будуть застосовуватись виключно до договорів ОСЦПВ, укладених від зазначеної дати.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА