11:58 03.06.2022

Проблеми Мегабанку, що призвели до його неплатоспроможності, розпочалися задовго до війни – НБУ

2 хв читати
Проблеми Мегабанку, що призвели до його неплатоспроможності, розпочалися задовго до війни – НБУ

Численні проблеми в діяльності Мегабанку не були спричинені запровадженням воєнного стану - серед них були суттєві порушення щодо оцінки кредитного ризику, систематичне кредитування пов'язаних осіб, значний обсяг непрофільних активів на балансі та невиконання плану докапіталізації/реструктуризації за результатами стрес-тесту 2021 року, заявив Нацбанк України.

"Проблеми Мегабанку виникли задовго до початку війни. 3 лютого 2022 року правління Національного банку України ухвалило рішення зарахувати банк до категорії проблемних", - зазначив заступник голови НБУ Ярослав Матузка на брифінгу в п'ятницю, коментуючи ухвалене напередодні правлінням Нацбанку рішення про визнання Мегабанку неплатоспроможним.

За словами першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової, банк мав іще за результатами стрес-тестів 2020 року здійснити докапіталізацію на 2,5 млрд грн, проте не зробив цього.

"Акціонери Мегабанку не надали фінансової підтримки банку для своєчасного та в повному обсязі виконання зобов'язань перед клієнтами банку і проведення клієнтських платежів, про що свідчать численні скарги, які продовжували надходити до Національного банку України після зарахування банку до категорії проблемних", – констатується у пресрелізі НБУ.

Рожкова уточнила, що картотека банку становить близько 30 млн грн, проте насправді вона більша.

Матузка наголосив: оскільки частка чистих активів Мегабанку дорівнює лише 0,46% чистих активів усіх платоспроможних банків, то його виведення з ринку жодним чином не впливає на стабільність банківського сектора України, який сьогодні є стійким і платоспроможним.

У НБУ також наголосили, що з набуттям чинності закону від 1 квітня 2022 року про 100% гарантію за вкладами фізосіб у період воєнного стану всі вкладники Мегабанку отримають від Фонду гарантування вкладів відшкодування в повному розмірі, зокрема відсотки, нараховані до початку червня. Можлива загальна сума гарантованих виплат – 4 млрд 418,6 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА