07:38 01.07.2022

Україна має достатньо е/е для експорту, готова його нарощувати протягом найближчих кількох місяців – голова енергокомітету Ради

2 хв читати
Україна має достатньо е/е для експорту, готова його нарощувати протягом найближчих кількох місяців – голова енергокомітету Ради

Україна без проблем зможе експортувати електроенергію до Європи принаймні найближчими кількома місяцями через значний профіцит ресурсу, вважає голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

"На сьогодні ми сміливо говоримо про експорт електроенергії протягом найближчих кількох місяців, тому що через зниження споживання на 30-40% ми бачимо профіцит у найближчі кілька місяців. І в липні, і в серпні, і у вересні. У нас є вільна електроенергія, яку ми можемо вільно продавати до Європи", – сказав він в ефірі національного телемарафону у ніч із четверга на п'ятницю.

Разом із тим, Герус зазначив, що відкриття з 30 червня експорту 100 МВт електроенергії до Європи, який розпочався з Румунії, це лише перший крок.

"Є плани збільшити обсяги спочатку з 1 серпня, а далі з 1 вересня. Тобто щоб відбулася повна інтеграція українського та європейського енергоринків", – зазначив голова енергокомітету.

При цьому він не став прогнозувати, в яких обсягах Україна зможе експортувати електроенергію з початком опалювального сезону. Водночас він зазначив, що інтеграція ринків означає також можливість України за необхідності імпортувати електроенергію з Європи.

"Якщо взимку станеться щось із якимось об'єктом генерації, то у нас є резервний варіант – електроенергія з Європи, яка допоможе нам у якісь дефіцитні години", – пояснив Герус.

Він також зазначив, що відкриття експорту електроенергії є дуже важливим для України, адже це валютний виторг, який зможе підтримати стабільність гривні. Водночас, за його словами, це дуже вигідно Європі, яка зможе замістити українською електроенергією частину російського газу.

Водночас, говорячи про перспективи майбутнього ОЗП, Герус зазначив, що електроенергія розглядається як альтернатива газу для виробництва тепла в тих регіонах, які через війну залишилися без цього ресурсу.

"Коли ми говоримо, наприклад, про Донецьку, Луганську, частину Харківської областей, то там електроенергія справді може більше використовуватися для обігріву", – сказав голова енергокомітету Ради.

Як повідомлялося, з 30 червня стартував комерційний експорт електроенергії до Румунії. Перетин у 100 МВт упродовж трьох днів аукціону щодо його розподілу викуповували від 5 до 9 компаній. Його ціна за три дні становила рекордні 37,6 млн грн. Найвищою була ціна перетину майже 8,3 тис. грн/МВт-год. На аукціонах, що проводилися до синхронізації енергосистем, ціна перетину не перевищувала 3 тис. грн/МВт-год.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Автомагістраль-Південь" візьме участь у будівництві аеропорту поруч із Бухарестом

Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес - соцопитування КМІС

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА