12:03 01.07.2022

Функціонування ринку сільгоспземель відкрило в Україні можливість інтенсивного розвитку агросектору - експерт KSE

2 хв читати

Відкриття ринку с/г землі 1 липня 2021 року дало змогу українським аграріям розвиватися не лише за рахунок розширення земельного банку, а й за рахунок підвищення продуктивності землеробства, оскільки право власності на землю мотивує аграріїв інвестувати у неї, вважає експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE) Роман Нейтер.

"Ніхто не встановлюватиме іригаційних систем із середньою вартістю $3 тис./га, якщо у нього через декілька років спливе термін оренди і де-факто відберуть землю разом з інфраструктурою. Якщо ж ця земля є приватною власністю, довгострокові інвестиції набувають сенсу. І це важливо для подальшого зростання агросектору", - пояснив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Нейтер зазначив, що до земельної реформи модель розвитку сільгоспкомпаній полягала у зростанні "вшир" шляхом постійного нарощування земельного банку, тоді як відкриття можливості володіти сільгоспділянками приведе до підвищення продуктивності землеробства, особливо з урахуванням нижчої врожайності в Україні порівняно з країнами Європи та Америки.

За даними експерта, у майбутньому через кліматичні чинники українським аграріям доведеться дедалі більше інвестувати в землю, для чого важлива можливість володіти нею.

"Навіть нині можна бачити, що в Одеській та Миколаївській областях частину насаджень втрачено через посуху. У нас поступово змінюється клімат - ми бачимо це у звітах метеорологів і прогнозах. Бачимо, що посушлива зона рухається на північ. Для того щоб продовжувати отримувати принаймні ті самі врожаї, як у попередні роки, щороку необхідно інвестувати в обробіток землі дедалі більше", - уточнив експерт.

Нейтер наголосив, що у відкритті ринку землі є елемент справедливості, оскільки завдяки цій події для всіх землевласників нарешті з'явилася можливість розпоряджатися своїм майном, якого вони були позбавлені вже 20 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На одній із ТЕС у понеділок виникла пожежа - Міненерго

"Автомагістраль-Південь" візьме участь у будівництві аеропорту поруч із Бухарестом

Майже третина опитаних українців вважає розслідування порушень законів підприємцями як тиск на бізнес - соцопитування КМІС

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА