11:23 05.07.2022

Великі київські девелопери запропонують потенційним покупцям знижки до 25% до вересня – думка

3 хв читати
Великі київські девелопери запропонують потенційним покупцям знижки до 25% до вересня – думка

До вересня великі столичні девелопери запропонують потенційним покупцям житла на первинному ринку знижки у розмірі до 25%, повідомив співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

"Розмір знижок залежатиме від стадії будівництва того чи іншого ЖК або секції у складі житлового комплексу, кількості нереалізованих квартир, а також фінансової спроможності забудовника вести будівництво, мінімізувавши залучення коштів громадян", - зазначив він.

На думку Семенцова, в об'єктах із високим ступенем готовності (вище ніж 70%) за умови 100% сплати вартості квартири розмір знижки може змінюватись від 10% до 15% у гривневому еквіваленті, в об'єктах зі стадією готовності 50% - 25% у гривні.

"Йдеться про те, що очікувані знижки застосовуватимуть на квартири, виставлені на продаж за довоєнними цінами та з максимальною оплатою на момент купівлі. Забудовники розраховуватимуть на залучення потенційних покупців в об'єкти з високим ступенем готовності", – зазначив Семенцов.

Експерт нагадав, що за підсумками 2021 року вартість 1 кв. м на первинному ринку житла залежно від класу ЖК зросла на 25-35% у доларовому еквіваленті. Водночас із другої половини листопада на первинному ринку найбільших українських міст спостерігалося зниження кількості операцій у середньому на 15-20% і до початку воєнних дій прогнозувалося, що 2022-й буде роком переважно стабільних цін.

"Фактично у четвертому кварталі 2021 року ціни на первинному ринку житла досягли свого економічно обґрунтованого максимуму. Саме тому станом на кінець червня 2022 року, попри зростання собівартості будівництва, зумовлене військовою агресією РФ, та в умовах майже нульового попиту збільшення вартості квадратного метра для покупця навряд чи стане ефективним засобом стимулювання попиту", - наголосив він.

Тому, на думку Семенцова, найближчими місяцями девелопери намагатимуться залучити покупців, причому без створення штучного "ажіотажу" та залякування неминучим підвищенням цін.

"Значні знижки, більш лояльні умови програм із розстрочення та публічна відкритість забудовника про зміни в планах компанії та загальний стан справ на ринку – такі кроки допоможуть утримати довіру до бренду та частково вплинути на рішення потенційних покупців вкласти гроші в ту чи іншу новобудову", - вважає він.

Однак, за словами експерта, поки що тривають активні бойові дії і навряд чи варто розраховувати на суттєве зростання попиту на первинному ринку житла.

"До вересня-жовтня навряд чи можлива зміна цієї тенденції: продаж житла на первинному ринку буде точковим, а не системним, тобто переважно з суб'єктивних причин конкретного покупця, а не завдяки кон'юнктурі ринку", - наголосив голова INSPI Development.

Як зазначив експерт, у найближчі два-три місяці однією з невідкладних проблем забудовників буде вирішення питання куплених на виплат квартир в об'єктах на початковій стадії будівництва, де роботи було зупинено на невизначений термін. На первинному ринку за підсумками 2021 року, за допомогою цього механізму було реалізовано в середньому 50-55% усіх квартир. При цьому левова частка такого продажу (за різними оцінками від 30% до 40%) здійснювалася на початковій стадії будівництва, коли ціна 1 кв. м була найбільш привабливою для покупців – у середньому на 30-35% нижчою, ніж на етапі введення об'єкта в експлуатацію.

На думку Семенцова, щоб уникнути банкрутств і зосередитися на добудові об'єктів зі стадією готовності понад 50%, забудовники можуть пропонувати переоформлення прав на майбутні квартири, придбані на виплат у заморожених через війну об'єктах, на квартири в будинках, будівництво яких перебуває на завершальному етапі.

"Так можна досягти двох цілей: уникнути банкрутства через невиконання взятих на себе зобов'язань (заморожування нових об'єктів), отримати платежі за розстроченням, кошти яких буде спрямовано на добудову майже готових об'єктів", - зазначив він.

INSPI Development –інвестиційно-девелоперська компанія, створена у грудні 2020 року. У її планах – розвиток в Україні мережі сервісних апартаментів, нових форматів нерухомості та знакових об'єктів нерухомості. До 2025 року у портфелі компанії заплановано понад 10 об'єктів, серед яких – мережа сервісних апартаментів, об'єкти комерційної та житлової нерухомості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА