14:09 18.07.2022

ФДМ працює над удосконаленням сервісу автоматичної оцінки нерухомості – в. о. глави відомства

2 хв читати
ФДМ працює над удосконаленням сервісу автоматичної оцінки нерухомості – в. о. глави відомства

Фонд держмайна України (ФДМ) розробляє зміни до підзаконних актів та закону про оцінку для вдосконалення роботи сервісу автоматичної оцінки нерухомості, повідомила в. о. глави Фонду Ольга Батова.

"Я зараз активно зайнялася тим, щоб розібратися в системі, спробувати покращити і аналітику, і методи боротьби з несумлінними оцінювачами. Ми вже розробили зміни до підзаконних актів і закону про оцінку. Зокрема вже зробили технічне завдання на доопрацювання бази", – розповіла вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Батової, заплановані зміни дозволять відключати доступ до бази несумлінним оцінювачам та спростять процес анулювання їхнього сертифікату. Такі оцінювачі можуть штучно змінювати базу під певні правочини, завантажуючи некоректні звіти.

"Законодавство не передбачає для нас можливість легко позбавити недобросовісного оцінювача сертифіката. Більше того, що просто не піддається здоровому глузду: ми можемо відключити юридичну особу, в якій працює цей оцінювач, від бази, але самого оцінювача – не завжди можемо відключити та позбавити сертифіката" – пояснила вона.

Також Батова наголосила що важливим питанням є наповнення бази оцінок інформацією щодо вартості об'єктів для покращення автоматичної аналітики.

"У нас історично немає інформаційної бази про вартість різних об'єктів. Будь-яка автоматична оцінка має на чомусь ґрунтуватися. Наприклад, купуєш квартиру в селі, де п'ять років не було жодного продажу, у такому разі база не може автоматично зробити реальну оцінку. На це скаржаться всі, звинувачують Фонд, але реально ні технічно, ні логічно щось із цим зробити неможливо. Але ми робитимемо все можливе, щоб вона працювала краще", – наголосила Батова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА