14:16 20.07.2022

ЄС готується до того, що РФ повністю припинить постачання газу, і пропонує скоротити споживання на 15%

2 хв читати
ЄС готується до того, що РФ повністю припинить постачання газу, і пропонує скоротити споживання на 15%

Європейська комісія представила план підготовки країн-членів до сценарію, відповідно до якого Росія повністю припинить постачання газу цієї зими, і просить держави-члени скоротити споживання газу на 15%.

У середу в Брюсселі, представляючи план під назвою "Економте газ для безпечної зими", президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн сказала: "Ми маємо бути готові до потенційного повного припинення Росією постачання газу, і це ймовірний сценарій. Як нам відомо, Росія з розрахунку намагається чинити на нас тиск, знижуючи постачання газу. Це ймовірний сценарій, що Росія повністю припинить постачання, і це вдарить по всьому Європейському Союзу. Наслідки газової кризи відчує кожна держава-член ЄС".

У зв'язку з цим президент ЄК висловила впевненість, що якщо країни-члени зможуть діяти єдиним фронтом, "ми зможемо з цим упоратися". "Що пропонується – щоб пройти зиму, припускаючи, що буде повне припинення постачання російського газу, ми маємо економити газ, щоб заповнити наші газові сховища. І щоб це зробити, ми маємо знизити споживання газу. Я знаю, що це багато, щоб просити для всього ЄС, але це необхідно зробити, щоб нас захистити. Тому сьогодні ми пропонуємо інструмент надзвичайної ситуації, який ґрунтується на статті 122. Кожна держава-член має знизити постачання газу. Ми просимо зменшити споживання газу на 15%. Це еквівалент 55 млрд куб. м газу, і з таким зниженням ми зможемо пройти цю зиму в разі повного припинення постачання газу", - деталізувала вона.

Водночас фон дер Ляєн наголосила, що наразі виконання такої рекомендації буде добровільним, але в разі надзвичайної ситуації – обов'язковим.

Вона також нагадала, що ще за місяць до початку війни проти України Росія "навмисно утримувала постачання газу на найнижчому рівні, незважаючи на високі ціни". "Ми бачимо, що "Газпром" не має наміру збалансувати ринок, навпаки, він утримує рівень своїх сховищ на найнижчому рівні. Сьогодні 12 країн уже відчули удар від часткового чи повного припинення постачання газу. Потоки російського газу загалом нині менші, ніж 1/3 від того, що було, наприклад, у цей же час минулого року. Росія нас шантажує, Росія використовує енергетику як зброю, і тому за будь-якого розвитку подій – часткового чи повного припинення постачання газу Росією – Європа має бути готова", - переконана фон дер Ляєн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА