15:48 02.08.2022

Попит на оренду житла на півдні України в серпні знизився на 80-100% - ЛУН

2 хв читати
Попит на оренду житла на півдні України в серпні знизився на 80-100% - ЛУН

Зацікавленість в оренді житла у південних областях України у серпні знизилася на 80-100% порівняно з осінню 2021 року, повідомив портал нерухомості ЛУН.

“Внутрішні переселенці підтримують високий рівень зацікавленості в оренді квартир у віддалених від бойових дій областях. Рекорди ставлять Закарпатська область +455%, Полтавська – +364% та Тернопільська – +334% порівняно з осінню-2021. Південь втратив свій туристичний сезон, і Одеса демонструє спад зацікавленості в оренді на 80%, а Миколаївська область – на 91% нижче за показники осені минулого року", – повідомляється в дослідженні порталу.

Водночас, за даними порталу, на Херсонщині попит на оренду скоротився на 100%.

Сильне падіння попиту на оренду житла демонструють також області, що межують із РФ та Білоруссю: Чернігівська (на 97%), Харківська (97%), Сумська (88%), Волинська (55%), Житомирська (45%).

Натомість у центральних областях України, окрім вищезгаданих Закарпатської, Тернопільської, попит на оренду підвищився у Вінницькій – на 266%, Кіровоградській – на 234%, Черкаській – на 176%, Хмельницькій – на 99%. Крім того, на 364% зріс попит на оренду житла у Полтавській області.

Згідно зі аналітикою ЛУН, разом зі зміною офіційного курсу долара вартість оренди житла у цій валюті знизилася у Київській (33%), Житомирській (26%), Тернопільській (42%), Харківській (47%), Одеській (57%), Миколаївській ( 29%) та Херсонській (70%) областях.

"Особливо варто відзначити Закарпатську область, яка всупереч рекордному попиту демонструє зменшення цін у доларах на 18%. Це пов'язують зі зменшенням на 47% кількості вільних квартир та виїздом частини ВПО з області до інших регіонів. Попит збалансувався з пропозицією", – констатували у компанії.

Натомість у Полтавській та Кіровоградській областях вартість оренди зросла на 307% і 83% відповідно, де, як і раніше, зберігається високий потік внутрішніх переселенців.

У Києві середня ціна на оренду однокімнатної квартири в серпні збільшилася на 1 тис. грн і становить близько 9 тис. грн, двокімнатної – на 2 тис., до 14 тис. грн., трикімнатної – на 2,1 тис. грн у середньому.

"Ринок оренди стабілізувався практично по всій країні. Орендарі та орендодавці набули балансу попиту та пропозиції. Ситуації, де ціни зросли в рази і переглядаються майже щомісяця, які ми спостерігали навесні, є радше винятками", - резюмував директор з маркетингу ЛУН Денис Судилковский.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА