14:26 05.09.2022

Населення у серпні вперше за війну купило більше валюти, ніж продало – НБУ

2 хв читати
Населення у серпні вперше за війну купило більше валюти, ніж продало – НБУ

Обсяги купівлі населенням України валюти у серпні перевищили обсяги її продажу на $106,9 млн, повідомив Національний банк України у понеділок, тоді як у всі попередні місяці війни, за його статистикою, населення більше продавало валюти, ніж купувало.

Згідно з інформацією на сайті НБУ, "чиста" покупка в серпні була сформована переважно на готівковому ринку - $177,8 млн: покупка порівняно з липнем зросла з $1,05 млрд до $1,354 млрд, тоді як продаж - з $1,02 млрд до $1 ,18 млрд.

Відповідно до цих даних НБУ, обіг на офіційному готівковому валютному ринку в серпні вже перевищив 60% довоєнного рівня, тоді як у перші місяці війни після повної заборони він становив менше ніж 5%.

У зв'язку з дозволом Нацбанку наприкінці липня фізособам купувати безготівкову валюту під розміщення її на депозиті щонайменше на три місяці обсяг купівлі населенням безготівкової валюти в серпні зріс до $127,5 млн, тоді як у попередні місяці війни не перевищував $22 млн.

Обсяг продажу населенням безготівкової валюти в серпні трохи зменшився – до $198,5 млн з $202,7 млн у липні, проте він все ще вищий за обсяг купівлі.

Обсяги продажу безготівкової валюти скоротилися порівняно з довоєнними в середньому у 2-2,5 раза, тоді як обсяги купівлі навіть після значного зростання у серпні все ще менші у 3-4 раза.

Загалом з початку цього року населення продало валюти на $550 млн більше, ніж купило.

На готівковому ринку курс долара наразі становить близько 40,7-40,85 грн/$1 за встановленого Нацбанком офіційного курсу з 21 липня 36,5686 грн/$1. Нацбанк намагався низкою заходів зміцнити курс гривні на готівковому ринку ближче до офіційного, щоб мінімізувати різні схеми валютного арбітражу, що тиснуть на резерви. Проте гривня лише ненадовго у першій половині серпня повернулася за позначку 40 грн/$1.

Для збільшення пропозиції готівкової валюти НБУ дозволив банкам з 6 вересня продавати на готівковому ринку весь обсяг придбаної ними з 13 квітня 2022 року у громадян безготівкової валюти, тоді як з кінця липня вони мали право продавати лише 50% цього обсягу.

За даними Нацбанку, у квітні-серпні банки придбали у населення близько $1,1 млрд безготівкової валюти, тоді як готівкової – $3,35 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА