14:33 07.09.2022

ЄК має намір 9 вересня подати пропозицію щодо "стелі" цін на російський газ

2 хв читати
ЄК має намір 9 вересня подати пропозицію щодо "стелі" цін на російський газ

Єврокомісія (ЄК) планує на майбутній Раді ЄС 9 вересня подати пропозицію щодо встановлення граничної ціни на російський газ, заявила в середу голова ЄК Урсула фон дер Ляєн.

"Ми націлені на зниження ціни на газ. У зв'язку з цим ми запропонуємо "стелю" цін на російський газ", - сказала вона під час виступу з енергетики.

За словами фон дер Ляєн, це питання міністри енергетики країн ЄС обговорять на зустрічі 9 вересня.

Глава ЄК додала, що в ЄС скоротили імпорт російського газу з 40% до 9%.

Крім цього, Рада ЄС з енергетики розгляне стратегію "розумної економії електроенергії". "Ми запропонуємо обов'язкову мету скоротити використання електроенергії в пікові години, й ми будемо тісно співпрацювати з країнами-членами ЄС, щоб досягти цієї мети", - сказала фон дер Ляєн.

Крім того, на Раді ЄС обговорять обмеження прибутків компаній, які виробляють електроенергію з низькими витратами. "Ми запропонуємо переспрямувати цей прибуток на підтримку вразливих груп населення та компаній", - зазначила вона.

ЄК також планує запропонувати "солідарний внесок для компаній, що працюють на викопному паливі", та способи "підтримки ліквідності енергетичних компаній".

За повідомленнями європейських ЗМІ, під час міністерської дискусії також буде порушено питання спільних закупівель країнами ЄС енергоносіїв, відмова від прив'язки цін на електрику до газових котирувань і структурна реформа ринку електроенергії.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА