15:50 07.09.2022

НКРЕКП оштрафувала 2 ПУП на 340 тис. грн за борги перед "Укренерго", має намір приймати такі рішення і щодо інших постачальників

2 хв читати
НКРЕКП оштрафувала 2 ПУП на 340 тис. грн за борги перед "Укренерго", має намір приймати такі рішення і щодо інших постачальників

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), наклала штрафи по 170 тис. грн на постачальників універсальних послуг (ПУП) ТОВ "Київська обласна енергокомпанія" та "Одеська обласна енергокомпанія" за порушення принципу пропорції, що спричинило необґрунтовані борги перед НЕК "Укренерго".

Відповідні постанови було ухвалено на засіданні регулятора 6 вересня.

Як зазначила під час засідання член НКРЕКП Ольга Бабій, за результатами перевірок цих ПУП з'ясувалося, що борг "Київської обласної ЕК" перед "Укренерго" на 1 липня становить 368 млн грн, тоді як переплата оператору системи розподілу становила 172 млн грн, стосовно "Одеської обласної ЕК" ці показники становлять відповідно 345 млн грн та 167 млн грн.

"Водночас борги перед ОСП та переплата ОСР. В умовах воєнного стану досить сумнівна позиція постачальників", – прокоментувала Бабій.

За словами члена НКРЕКП Руслана Кайдаша, основною причиною боргів ПУП є борги перед ними з боку ДП "Гарантований покупець".

"Але все одно порушено пропорційність розрахунків", – зазначив він.

Після наради під час засідання члени НКРЕКП змінили попередньо ухвалене щодо цього проєкту рішення про застереження ПУП від таких порушень та наклали по 170 тис. грн штрафу на постачальників.

"Сьогоднішнє рішення буде покладено в основу всіх інших рішень з цього питання. Ми зараз перевіримо близько 40 постачальників, і у всіх порушення ідентичні. Перекоси суттєві. Накладення штрафу буде нормальним стимулом виправити ситуацію та пропорційно розподілити кошти між ОСП та ОСР", – зазначив на засіданні голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Представник "Одеської обласної ЕК" на засіданні повідомив, що компанія наприкінці серпня вже сплатила ОСП понад мільйона грн і платитиме надалі.

Спочатку на засідання комісії було винесено проєкти рішень про застереження за борги перед "Укренего" по 10 ПУП, але з ініціативи Бабій їх розгляд було перенесено на наступне засідання, а розглядалися лише два.

Згідно з рішенням комісії, ПУП необхідно виправити ситуацію та забезпечити належну оплату послуг із передання е/е "Укренерго" до кінця року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА