12:51 13.09.2022

"Нафтогаз України" очікує на вибірку кредиту EUR300 млн вже найближчим часом

2 хв читати
"Нафтогаз України" очікує на вибірку кредиту EUR300 млн вже найближчим часом

Завершення операції з відтермінування виплат за єврооблігаціями-2024 НАК "Нафтогаз України", великим власником яких є Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), та оформлення необхідних документів Мінфіном дозволяє розраховувати на отримання коштів схваленого ще у червні кредиту ЄБР на EUR300 млн найближчим часом, повідомив глава правління НАК Юрій Вітренко.

"Була затримка з Мінфіном: на два місяці затримали підписання договору гарантії. Але, наскільки я розумію, він уже підписаний, рішення ухвалено. Найближчим часом очікуємо на вибірку", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у кулуарах 17-ї щорічної зустрічі. YES, проведеної Фондом Віктора Пінчука наприкінці минулого тижня у Києві.

ЄБРР у середині червня повідомив про рішення виділити "Нафтогазу" EUR300 млн на закупівлю газу, з яких EUR50 млн мали бути виділені екстрено. ЄБРР гарантує 66% (EUR200 млн) загального обсягу кредиту, який також підкріплено державною гарантією України. Після початкового платежу EUR50 млн гарантії донорів покриють наступні EUR100 млн та 66% остаточних EUR150 млн.

Вітренко також зазначив, що для закупівлі імпортного газу компанія потребує надходжень зі створеного урядом спецфонду, які наразі відсутні.

"Нафтогаз" зможе імпортувати якісь обсяги газу, якщо вони потрібні, але ціна (імпортного) газу – $2-2,5 тис. (за 1000 куб. м), а продаємо менше ніж $200 і ще не отримуємо коштів в повному обсязі. Є закон, що передбачає компенсацію державою цієї різниці в тарифах, але для цього вона має залучати кошти до спецфонду, щоб покривати з бюджету цю різницю, тоді ми зможемо імпортувати більше газу для наших клієнтів", – наголосив голова правління НАК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА