08:18 22.10.2022

Представники олійножирової галузі просять Мінекономіки збільшити мито на експорт насіння соняшника

2 хв читати
Представники олійножирової галузі просять Мінекономіки збільшити мито на експорт насіння соняшника

Представники олійножирової галузі України просять Міністерство економіки України про збільшення мита на експорт насіння соняшнику до 10% з 3,5%, це дозволить переробляти їх усередині країни в більш високомаржинальну олію, особливо в умовах скорочення врожаю олійних у 2022 році через агресію РФ.

Пропозицію створити робочу групу між міністерством та профільною асоціацією "Укроліяпром" для вирішення відповідного питання висловив її представник Станіслав Таршин, бенефіціар компанії "ГрадОлія".

"Ми розуміємо, що валовий збір соняшнику цього року буде на 30% меншим порівняно із минулим роком, не 16 млн тонн, а 9-10 млн тонн. Можете вважати, що від початку війни вже експортували 1,7 млн тонн, і не менше ще вивезуть у майбутньому. Ми знову залишимося без робочих місць, без надходження валюти та іншого", – наголосив він під час панельної дискусії із міністром економіки Юлією Свириденко на бізнес-форумі "Діалог громадянського суспільства, бізнесу та влади: виклики воєнного часу" у Києві в п’ятницю.

Він наголосив, що олійножирова галузь країни може зіткнутися з нестачею сировини для виробництва соняшникової олії внаслідок меншого врожаю соняшнику в Україні в 2022 році через російське вторгнення та тимчасову окупацію частини її території. Це може призвести до недозавантаженості підприємств галузі, скорочення надходження валюти від продажу олії за кордон, а також закриття підприємств і зростання безробіття в країні.

Для недопущення такого розвитку подій Таршин запропонував встановити мито на вивіз із країни насіння соняшнику в розмірі 10% замість нинішніх 3,5%.

Крім того, представник "Укроліяпрому" закликав міністра економіки стимулювати в Україні глибоку переробку соняшникової олії, що містить її очищення та фасування перед продажем за кордон.

"Нам би слід скоротити експорт сирої соняшникової олії (на користь переробленої – ІФ-У). Багатьом здається, що якщо ми експортуємо не соняшник, а сиру олію, то це кінцева продукція. Це велика помилка – така олія є сировиною, яка згодом переробляється багатьма країнами світу. Ми експортуємо 6-6,5 млн тонн щороку, а у нас лише 0,5 млн тонн з’їдається в країні", – уточнив Таршин.

За його словами, щоб наростити глибоку переробку соняшникової олії на 50% нинішнього рівня, в Україні потрібно побудувати близько 20 підприємств цього профілю, це додатково створить у країні десятки тисяч робочих місць.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА