13:45 04.11.2022

"Нафтогаз" внесе зміни до свого статуту для скасування приписів НАЗК про незаконність призначень до компанії нещодавніх членів уряду

2 хв читати
"Нафтогаз" внесе зміни до свого статуту для скасування приписів НАЗК про незаконність призначень до компанії нещодавніх членів уряду

Кабінет Міністрів України доручив внести зміни до статуту НАК "Нафтогаз України" з метою скасування приписів Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) про те, що призначення нещодавніх членів уряду у керівництво компанії порушує закон "Про запобігання корупції".

Відповідне доручення закріплено постановою Кабміну №1233 від 3 листопада 2022 року, текст якої оприлюднено на урядовому порталі.

У поточній редакції статуту зазначено, що компанія є підприємницьким товариством - юридичною особою приватного права. У новій редакції слів "приватного права" не буде.

НАЗК у нещодавньому листі на прем'єр-міністра уточнювало, що НАК безпідставно є юридичною особою приватного права, оскільки компанія фактично має можливість здійснювати державне управління. Тому "Нафтогаз" є юридичною особою публічного права і безпідставно не віднесений до таких у своєму статуті.

"У разі визначення відповідно до практики ЄСПЛ та законів України у статуті статусу компанії як юридичної особи публічного права передбачене п. 1 ч. 1 ст. 26 закону України "Про запобігання корупції" обмеження на компанію та членів КМУ не поширюватиметься", - пояснювали у НАЗК.

Як повідомлялося, НАЗК у різні роки наказувало уряду скасовувати свої рішення про призначення головою правління "Нафтогазу" Юрія Вітренка та Олексія Чернишова, які заходили в компанію з посад міністрів.

Закон "Про запобігання корупції" забороняє держслужбовцям протягом одного року з моменту звільнення влаштовуватися на роботу до юридичних осіб компаній, щодо яких держава здійснювала контроль, підготовку та ухвалення рішень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА