13:40 16.11.2022

Метою наймасштабнішої атаки росіян на енергосистему України 15 листопада був саме блекаут – експерт

2 хв читати
Метою наймасштабнішої атаки росіян на енергосистему України 15 листопада був саме блекаут – експерт

 Метою найпотужнішої та наймасштабнішої атаки російських агресорів на енергосистему України 15 листопада був, безумовно, блекаут, але система вистояла, вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"Ця хвиля атак була набагато потужніша, ніж попередні хвилі з 10 жовтня. (…) Треба визнати, що є багато відчутних ушкоджень, але одночасно мети московитам не вдалося досягти. А вони розраховували, я абсолютно в цьому впевнений, що буде блекаут. Цього не сталося, систему утримано, і всі пошкодження поновлюються", – сказав він під час онлайн-брифінгу в Медіа-центрі у Львові у середу.

Водночас Харченко зазначив, що такі потужні атаки знижують подальшу здатність швидко відновлювати енергопостачання, але енергетики роблять усе можливе, щоб мати таку здатність.

Описуючи цілі росіян під час атаки 15 листопада, він зазначив, що вони намагалися зруйнувати пристрої видачі потужності з АЕС та відокремити українську енергосистему від європейської.

"Щонайменше 15 підстанцій (ПС) тією чи іншою мірою пошкоджено, є дуже важкі влучення, а орієнтовно 12 млн українців залишалися без електрики". – описав ситуацію експерт.

Він також зазначив, що за його підрахунками, на ранок середи приблизно 500 тисяч українців ще не мали електроенергії, але відновлено електроживлення всіх критичних інфраструктурних об'єктів, зокрема водоканалів у великих містах, і робота триває.

За його прогнозами, за відсутності нових атак потрібно приблизно півтора місяці для стабілізації енергосистеми.

"Наслідки цих атак ми відчуватимемо досить довго. Навіть якщо припустити, що більше атак не буде, нам знадобиться п'ять-шість тижнів лише для того, щоб нормалізувати роботу енергосистеми і привести її до ситуації, коли більшу частину споживачів не відключатимуть або відключатимуть за прогнозованим графіком "на дві-чотири години на добу", – висловив припущення Харченко.

Водночас він зазначив, що наразі триває велика робота з пошуку та транспортування до України імпортного обладнання з усього світу.

"Треба вже констатувати, що наші власні резерви майже вичерпані, але триває робота і з постачальниками та енергокомпаніями, без перебільшення, у всьому світі, зокрема з Південною Кореєю, Японією, щоб ми могли утримувати цілісність енергосистеми", – сказав він.

За ситуацією з відновленням деокупованого Херсона та частини області, директор Центру зазначив, що кілька населених пунктів вже запитано і робота триватиме незалежно від нових атак.

"Ситуація в Херсоні настільки складна, що вчорашні атаки не здатні щось змінити, там фізично зруйнована мережа. Ще одна складність у тому, що артилерійський вогонь із непідконтрольних територій здатний досягти ключових ПС регіону, тому інженери системного та мережевого операторів розробили план, яким чином заживити деокуповану територію з найменшими ризиками та найменшими можливостями для ворогів завдати шкоди. Цей план вже реалізується", – запевнив Харченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА