17:21 16.11.2022

Рада має намір врегулювати ринок ГМО-продуктів

1 хв читати
Рада має намір врегулювати ринок ГМО-продуктів

Верховна Рада має намір врегулювати сферу поводження з генетично модифікованими організмами (ГМО) та вдосконалити систему оцінки їхніх ризиків щодо можливого впливу на здоров'я людини та навколишнє середовище.

Ухвалення за основу відповідного законопроєкту №5839 "Про державне регулювання генетично інженерної діяльності та державний контроль за поводженням з ГМО та генетично модифікованою продукцією для гарантування продовольчої безпеки" на засіданні парламенту в середу підтримали 247 народних депутатів (за необхідних 226 голосів), повідомив член фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram-каналі.

Відповідно до пояснювальної записки до документа, його прийняття дозволить розмежувати повноваження органів державної влади з метою усунення дублювання функцій у сфері поводження з ГМО; удосконалити систему оцінки ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров'я людини та навколишнього природного середовища.

Крім цього, документ дозволить запровадити європейські механізми держреєстрації ГМО в Україні, удосконалити вимоги до маркування ГМ-продукції та запровадити правила її простежуваності, а також посилити державний контроль у сфері поводження з ГМО та встановити відповідальність за порушення законодавства в цій сфері.

Таким чином, ухвалення проєкту закону дозволить домогтися системної сумісності українського законодавства із законодавством ЄС у сфері поводження з ГМО, що передбачено зобов'язаннями України в рамках Угоди про асоціацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА