09:40 17.11.2022

"Зернову ініціативу" продовжено ще на 120 днів

2 хв читати
"Зернову ініціативу" продовжено ще на 120 днів

Ініціативу щодо безпечного транспортування агропродукції Чорним морем продовжено ще на 120 днів, таке рішення було ухвалено щойно у Стамбулі, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Гарантами виконання Ініціативи залишилися ООН і Туреччина", - написав він у фейсбуці у четвер.

Кубраков наголосив, що український агроекспорт на сьогодні залишається дієвим інструментом протидії світовій продовольчій кризі: з 1 серпня, початку роботи "зернової ініціативи", і до сьогодні Україна експортувала понад 11 млн тонн агропродукції до 38 країн світу.

"Світовий ринок не має можливості замінити українську агропродукцію у найближчій перспективі. Водночас можливо збільшити обсяги нашого продовольства для світу", - зазначив міністр.

Він повідомив, що Україна офіційно звернулися до партнерів за ініціативою з пропозицією продовжити ініціативу щонайменше на рік і включити до неї порт "Миколаїв" та очікує їхню відповіді.

"Також важливим є забезпечення ефективної роботи Спільного координаційного центру. Внесли свої пропозиції щодо вирішення наявних проблем. Ми маємо використовувати весь наявний експортний потенціал наших портів, щоб світ швидко отримував необхідні обсяги продовольства", - додав Кубраков.

Як повідомлялося, у Стамбулі 22 липня за участю ООН, України, Туреччини та Росії було підписано два документи про створення спочатку терміном на 120 днів коридору для вивезення зерна з трьох українських портів: "Чорноморська", "Одеси" та "Південного". Україна ставила за мету вийти на експорт 3 млн тонн агропродукції за місяць у межах ініціативи.

Після заяви Росії 29 жовтня про вихід із "зернової ініціативи" через нібито атаку України на кораблі в Севастополі експорт загальмувався і здійснювався з перебоями: загалом близько 100 тис. тонн за тиждень, тоді як раніше такі обсяги відправлялись в середньому за день, а весь експорт із початку запуску зернового коридору досяг 10,1 млн тонн.

Про зняття перешкод було заявлено 2 листопада. Очікується, що темпи експорту відновляться. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА