16:14 07.12.2022

Директор Центру досліджень енергетики: Заяви про експорт Україною електроенергії - пряма брехня

2 хв читати
Директор Центру досліджень енергетики: Заяви про експорт Україною електроенергії - пряма брехня

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко категорично спростував інформацію про експорт електроенергії Україною, назвавши її відвертою брехнею.

"Заяви про експорт електроенергії - це пряма брехня. Пряміше не буває. Більше того, всі люди, які про це говорять, дуже добре знають, що це пряма брехня", - сказав він під час брифінгу в Медіацентрі "Україна - Укрінформ" у Києві в середу.

Експерт пояснив, що інформація про фізичні перетікання електроенергії з України та в Україну, що відображається на сайті мережі системних операторів континентальної Європи ENTSO-E, свідчить про взаємне балансування енергосистем, а не про комерційний експорт або імпорт.

"Там можна побачити, що з України електрика фізично виходить і так само фізично в Україну заходить. Відбувається це через різні частини мережі, але вже деякий час для її стабілізації ми фактично використовуємо обхідний шлях через Європу. Для того, щоб передати е/е, наприклад, у Київ або Одесу, частина ресурсу проходить через Європу й повертається в Україну", - пояснив Харченко.

За його словами, це значно посилює рівень опору та стійкості, яку демонструє українська енергосистема в умовах війни. "Без таких технічних рішень нам було б набагато складніше, і це об'єктивна реальність. Це працює", - запевнив він.

При цьому Харченко наголосив, що також на сайті ENTSO-E можна побачити інформацію про експорт та імпорт абсолютно всіма країнами, що входять до мережі.

"І там точно біля України нулі. Україна працює у балансі - скільки електрики пішло, стільки й повернулося", - резюмував експерт.

Як повідомлялося, Міністерство енергетики заборонило комерційний експорт електроенергії з 11 жовтня після масованого обстрілу російськими агресорами енергетичної інфраструктури. Проте в низці інформресурсів поширюється інформація про експорт е/е з України та пов'язані з цим обмеження споживачів усередині країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА