15:32 06.02.2023

ВАР закликає нардепів захистити аграріїв на окупованих територіях від кримінальних переслідувань після перемоги

3 хв читати
ВАР закликає нардепів захистити аграріїв на окупованих територіях від кримінальних переслідувань після перемоги

Громадське об'єднання "Всеукраїнська аграрна рада" (ВАР) закликає народних депутатів удосконалити відповідальність за колабораційну діяльність шляхом ухвалення законів №7646, №7647, оскільки в іншому разі українським сільгоспвиробникам на тимчасово окупованих територіях загрожує кримінальне переслідування після вигнання російських окупантів.

Як повідомляється на сайті ВАР у понеділок, законопроєкт №7646 "Про внесення змін до закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо особливостей діяльності на тимчасово окупованій території України" та законопроєкт №7647 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність" дають змогу законодавчо розмежувати зрадників країни та людей, які змушені працювати на тимчасово окупованих територіях заради виживання.

Як наголошується, фермери на захоплених територіях не можуть повноцінно працювати: їм не вистачає запчастин, насіння, добрив, засобів захисту рослин, логістичні ланцюги зруйновані, а продати врожай майже неможливо. Крім того, з боку російських окупантів тривають постійні обшуки та погрози, тиск із вимогою зареєструвати господарство за російським законодавством, а останнім часом вони вимагають отримати й російське громадянство.

"Якщо не зареєструвати господарство на окупованій території за російським законодавством, то ферму заберуть, власника та працівників відправлять на допит, а ймовірно, й "у підвал". Після реєстрації в Росії працівників господарства почали примушувати отримати громадянство країни-окупанта. Санкції за ухиляння - ті самі. Більше того, після звільнення від загарбників на них чекають слідчі дії з боку української влади", - зазначила ВАР.

Нагадується, що ухвалений Верховною Радою 5 березня 2022 року закон запроваджує кримінальну відповідальність за колабораціонізм. Зраднику загрожує штраф до 170 тис. грн або позбавлення волі терміном до п'яти років. Уже в серпні було відкрито понад 1200 кримінальних проваджень за цією статтею.

Водночас у ВАР вважають, що норми чинного законодавства про колаборацію розмиті, правоохоронці можуть їх інкримінувати майже будь-кому на деокупованій території. Для уточнення деталей законопроєкту 5 серпня 2022 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій створило робочу групу з напрацювання уточнень до закону, і вони втілилися в законопроєкти №7646 та №7647, які досі не ухвалено.

"Формально під кримінальну відповідальність могли підпадати люди, які жодним чином не шкодять Україні, а вимушені працювати в реаліях тимчасово окупованих територій, щоб прогодувати власні родини та підтримувати життєдіяльність своєї громади: наприклад, лікувати хворих чи забезпечувати роботу об'єктів критичної інфраструктури. До Мінреінтеграції почали надходити сотні звернень із проханням роз'яснити, чи підпадає та чи інша діяльність під статтю КК України", - наводить ВАР зроблену раніше заяву Мінреінтеграції.

Отже, ВАР укотре закликала нардепів ухвалити відповідні законопроєкти, які чітко дають визначення поняттю "колаборація з РФ" та дають змогу відрізнити зрадників України від тих, хто працює заради виживання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА