16:04 06.02.2023

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про корпоратизацію "Енергоатому"

2 хв читати
Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про корпоратизацію "Енергоатому"

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроєкт №8067 про корпоратизацію держпідприємства НАЕК "Енергоатом", повідомив у своєму телеграм-каналі у понеділок народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос").

За його словами, за перетворення "Енергоатому" з державного підприємства на акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі, проголосували 259 депутатів.

"Корпоратизація змінює застарілу організаційно-правову форму, яким є державне унітарне підприємство, на більш сучасну та стабільну юридичну форму, зрозумілу партнерам компанії. З корпоратизацією скорочуються адміністративні функції суб'єктів власності, створюється нова, прозора та публічно підзвітна структура управління", - зазначив один із ініціаторів законопроєкту, голова енергокомітету Верховної Ради Андрій Герус.

Крім того, за його словами, з корпоративним управлінням підвищується ефективність діяльності підприємства, оскільки з'явиться можливість швидкого та якісного реагування на запити учасників ринку.

Герус також навів потенційні економічні та юридичні вигоди: зростання капіталізації; встановлення справедливої ціни активів держкомпанії; можливість створення дочірніх підприємств для реалізації нових проєктів; зрозумілість організаційно-правової форми дозволяє залучати іноземні інвестиції, і навіть кредити без державних гарантій; прозорість управління та вимога публікувати звітність АТ підвищує ефективність компанії.

Як повідомлялося, корпоратизація "Енергоатому" передбачена кредитною угодою між компанією та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та ратифікованою Верховною Радою гарантійною угодою "Комплексна узагальнена програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій".

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Південно-Українську, Рівненську та Хмельницьку станції із 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,8 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

"Аврора" стане першим орендарем М10 Lviv Industrial Park

НБУ в понеділок зміцнив курс гривні на 4 коп.

Зниження облікової ставки до 11,5-12% до кінця 2024 р. допускають чотири члени КМП, ще сім очікують 13% - НБУ

В.о. директора ДП "Укрспирт" призначено Станіслава Банчука

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА