16:28 15.02.2023

Верховний Cуд визнав дійсною процедуру bail-in у справі за позовом ексакціонера ПриватБанку Дубілета

2 хв читати
Верховний Cуд визнав дійсною процедуру bail-in у справі за позовом ексакціонера ПриватБанку Дубілета

 Велика Палата Верховного Cуду 15 лютого закрив провадження у справі за позовом колишнього голови правління та ексакціонера ПриватБанку (Київ) Олександра Дубілета (раніше володів 2,7249% акцій) про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій фінустанови - bail-in), повідомив голова Нацбанку Андрій Пишний.

"Велика палата Верховного Cуду залишила в силі постанову суду першої інстанції. Відповідно до неї було закрито провадження у справі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку, в результаті яких держава придбала у власність 100% акцій банку в грудні 2016 року. Це означає, що суд визнав правомірним застосування у цій справі норм закону №590-ІХ, що унеможливлює будь-які подальші спроби відіграти назад", – написав він на фейсбук-сторінці в середу.

За його словами, таке рішення суду означає, що, окрім справи Дубілета, буде закрито ще понад 40 таких судових справ, ініційованих колишніми власниками, щоб повернути собі ПриватБанк.

Як повідомлялося, Господарський суд Києва постановою від 2 січня 2020 року відкрив провадження у справі №910/18214/19 за позовом Олександра Дубілета до держави у зв'язку з націоналізацією банку.

Аналогічні позови наприкінці грудня 2019 року також подали ексміноритарні акціонери та колишні топменеджери ПриватБанку: Тимур Новіков (станом на 31 березня 2016 року володів 1,3625% акцій), Олег Гороховський (0,3236%), Володимир Яценко ( 0,3229%), Тетяна Гур'єва (0,2422%), Людмила Шмальченко (0,1614%) та інші. Відповідачами у справі виступають Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерство фінансів України та державний ПриватБанк.

Згідно з матеріалами суду, колишні топменеджери ПриватБанку заперечують, зокрема, процедуру bail-in - примусову конвертацію їхніх депозитів у нові акції банку, які були випущені у грудні 2016 року під час націоналізації фінустанови, а потім викуплені державою (в особі Мінфіну ) за 1 грн з усіма "старими" акціями банку (загалом - 100%).

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ та колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови та влив у її капітал понад 155 млрд грн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА