20:08 15.02.2023

Україна у 2022 році скоротила виробництво азотних добрив у 4,6 раза, наростила імпорт утричі - Мінагрополітики

3 хв читати
Україна у 2022 році скоротила виробництво азотних добрив у 4,6 раза, наростила імпорт утричі - Мінагрополітики

Україна минулого року виробила 1,13 млн тонн азотних добрив, що у 4,6 раза менше порівняно з 5,2 млн тонн у 2021 році, тоді як їх імпорт зріс у 3,1 раза - до 4,3 млн тонн із 1,4 млн тонн, повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України у фейсбуці у середу.

Відомство уточнило з посиланням на керівника аналітичного проєкту "Інфоіндустрія" Дмитра Гордейчука, що обсяг власного виробництва азотних добрив в Україні до повномасштабного російського вторгнення перевищував імпорт завдяки постійній роботі заводів "Рівнеазот", Сєвєродонецького об'єднання "Азот" та черкаського "Азоту", також з інтервалами працював завод "Дніпроазот".

Однак, за його словами, з початком війни працюючими залишилися лише два заводи - "Рівнеазот" та черкаський "Азот", а сєвєродонецький "Азот" припинив роботу і був значно пошкоджений окупантами. Такі зміни суттєво змінили статистику щодо ринку в гірший бік: у результаті загалом за 2022 рік вдалося виробити всього 1,13 млн тонн добрив, нестачу яких компенсував імпорт у розмірі 4,3 млн тонн.

"Тема дефіциту добрив є однією з найактуальніших для агросектору та українських аграріїв, адже на нас чекає весняна посівна, за якою спостерігатиме весь світ. Україна на агрокарті одна з провідних країн, і від її обсягів виробництва залежить світова ціна на ринку зернових та продовольча безпека світу. Відповідно, ліквідність аграріїв - топова тема для Мінагрополітики", - наводить Мінагрополітики слова свого глави Миколи Сольського.

За даними міністра, до липня 2022 року українські фермери ще мали можливість купувати добрива за довоєнними цінами, але вже у жовтні ціни на аміачну селітру зросли з 27 тис. грн/тонна до 37 тис. грн/тонна, що створило критичну ситуацію для українського фермера. Він наголосив, що зазвичай аграрії керуються правилом, згідно з яким вартість тонни селітри не має коштувати дорожче за 2,5 тонни пшениці, а тонна карбаміду - не дорожче за 3,0-3,5 тонни кукурудзи, тоді як у 2022 році ці показники були перевищені в двічі-тричі.

Мінагрополітики зазначило, що на сьогодні важко порахувати точні витрати сучасного українського аграрія на добрива, але вартість базових азотних добрив на 1 га кукурудзи коштує орієнтовно 8-9 тис. грн без урахування підгодівлі та витрат на пальне, яке також подорожчало. Тому фінальна сума на сьогодні не є привабливою для аграрія.

"Дуже багато залежить від кліматичних умов, адже добрива працюють як комплексне живлення і основне це погодні умови. Але якщо аграрій вноситиме менше добрив на 30% і більше, тоді падіння врожаю може бути дворазовим. Тому підтримка міжнародних партнерів у цьому питанні для нас дуже важлива", - наводить Мінагрополітики слова свого першого заступника Тараса Висоцького.

Як повідомлялося, за оцінками Group DF, головного виробника добрив в Україні, ринок добрив країни у 2022 році скоротився на 45-50% - з 4,75 млн тонн до 2-2,9 млн тонн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА