11:27 23.02.2023

Голова профільного комітету Ради допускає можливість зловживань НААН під час використання держземель

3 хв читати
Голова профільного комітету Ради допускає можливість зловживань НААН під час використання держземель

Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради з розслідування фактів корупції на державних підприємствах та установах Національної академії аграрних наук (НААН) України має низку "запитань" до використання нею державних земель сільгосппризначення.

"Взяв участь у черговому засіданні ТСК Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах та установах НААН України. На ньому заслухали інформацію про роботу НААН України, представників Фонду держмайна, представників Мінекономіки та Мінагрополітики, Держгеокадастру. У нардепів - членів ТСК було багато запитань щодо діяльності НААН та використання нею сільськогосподарських земель", - написав голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду у фейсбуці.

За його даними, частина підприємств академії збиткова, а земельні ділянки з великою площею не внесені до земельного кадастру, що створює ризик неправомірного їх використання з боку НААН.

"Ми як народні депутати виступаємо за ефективне та прозоре використання державних земель. Будемо вивчати питання використання державних земель НААНУ і далі", - констатував нардеп у повідомленні.

Як повідомлялося, Служба безпеки України в жовтні 2021 року викрила злочинну схему розкрадання майна держпідприємства в Рівненській області, яку покривали правоохоронці. Зловмисники передали майже 1 600 га земель НААН у незаконну оренду місцевим підприємцям, що завдало збитків державі на 5,5 млн грн.

Правоохоронці в серпні 2021 року скерували до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням президента НААН в одержанні ним неправомірної вигоди, йому загрожує до 12 років ув'язнення. Посадовця обвинувачували в одержанні неправомірної вигоди у вигляді безоплатного користування елітним автомобілем за внесення керівника одного зі структурних підрозділів академії до списку претендентів на заміщення вакансій академіків НААН і подальше передання відповідних матеріалів на розгляд президії НААН.

Як повідомлялося, керівника НААН відсторонили від посади 28 квітня рішенням Київського апеляційного суду, а 17 травня (терміном до 8 липня) - повторно.

У листопаді 2021 року співробітники СБУ виявили під час обшуків у будівлі президії НААН, розташованій поблизу адміністративних будівель органів центральної виконавчої влади в Печерському районі Києва, схованку з великою кількістю зброї, боєприпасів і вибухівки. У відомстві розповіли, що обшуки відбувалися в трьох областях України для отримання доказів за фактами заволодіння посадовцями майном НААН.

У січні 2020 року п'ятьом посадовцям НААН повідомили про підозру у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння особливо цінними землями академії у 2013-2014 рр. Ідеться про експрезидента та віцепрезидента НААН, директора, ексзавідувачів відділення та заввідділення впровадження Науково-навчального центру Інституту землеробства НААН. Також про підозру було повідомлено співробітнику СБУ та ексначальнику управління Державного земельного кадастру Головного управління Держземагенства в Київській області. Пізніше про підозру повідомили ще двом особам: ексголовному вченому секретарю НААН і ексзаступнику начальника ГУ Держземагентства в Київській області.

У 2016-17 рр. співробітники СБУ запобігли спробі заволодіння зловмисниками з контрольованої т. зв. ДНР території Донецької області землями НААН на підконтрольній українській владі території Донбасу вартістю понад 250 млн грн, а також припинили спробу незаконного відчуження 1,9 тис. га земель НААН на території Луганської області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

Кількість переказів у NovaPay в I кв.-2024 зросла на 18%, транзакцій - на 24%

У "Метінвесті" очікують повернення на робочі місця 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих працівників

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА