19:31 03.04.2023

ВАР просить ЄС скасувати ветеринарний контроль транзиту на кордоні з Україною для зростання експорту

2 хв читати
ВАР просить ЄС скасувати ветеринарний контроль транзиту на кордоні з Україною для зростання експорту

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) звернулася до керівництва ЄС з ініціативою скасувати ветеринарний контроль на кордоні України з іншими країнами ЄС, передусім Польщею, під час експорту фуражного зерна та інших кормів і до інших країн ЄС, і за його межі, повідомили в пресслужбі організації.

"Якщо фуражне зерно або інші корми рослинного походження експортуються транзитом за межі ЄС через країну ЄС, яка погодилася взяти участь у згаданій ініціативі, ветеринарний контроль здійснюватися не повинен", - наголошується у зверненні ВАР до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, президентки Європарламенту Роберти Мецоли та єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського.

У своєму зверненні ВАР запропонувала звільнити від ветеринарного контролю на кордоні також вантажі, які транзитом проїжджають через Польщу на митні склади інших країн ЄС, що здійснюють ветеринарний контроль на своїй території під час імпорту цих продуктів з України та під час перенаправлення їх далі. За інформацією організації, водії, які прямують через пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ, очікують проходження ветеринарного контролю більше ніж десять днів (раніше не більше ніж п'ять днів), а один потяг проходить ветеринарний огляд чотири-п'ять днів (раніше не більше ніж один день).

Як зазначалося, від початку 2023 року на українсько-польському кордоні почав сповільнюватися експорт тварин і зернових кормів з України через запровадження польською стороною посиленого ветеринарного контролю з березня цього року та скасування ветеринарного контролю всередині країни, унаслідок чого вантажівки й вагони з тваринним кормом і фуражним зерном перевіряють на польському пункті пропуску. Це призвело до зниження в першій половині березня на 28% порівняно з відповідним періодом лютого пропуску зернових вантажів через залізничні пункти пропуску з Польщею. На автомобільних пунктах пропуску з Польщею за першу декаду березня 2023 року цей показник зменшився на 36% порівняно з торішнім піковим показником (третя декада вересня) - до 10,444 тис. тонн/добу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

"Аврора" стане першим орендарем М10 Lviv Industrial Park

НБУ в понеділок зміцнив курс гривні на 4 коп.

Зниження облікової ставки до 11,5-12% до кінця 2024 р. допускають чотири члени КМП, ще сім очікують 13% - НБУ

В.о. директора ДП "Укрспирт" призначено Станіслава Банчука

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА