20:49 13.04.2023

Президент Молдови вітає вирок проти олігарха Шора

2 хв читати
Президент Молдови вітає вирок проти олігарха Шора

Президент Молдови Майя Санду привітала рішення Апеляційної палати, яка засудила олігарха Ілана Шора до 15 років позбавлення волі.

"Шор проведе 15 років у в'язниці за крадіжку мільярда, а його активи буде конфісковано. Таке рішення сьогодні ухвалила Апеляційна палата. Цього вимагали ми, щоб здійснити правосуддя, щоб віддати належне народу країни", - написала Санду у четвер увечері на своїй сторінці в соцмережі. .

"Цього вимагали громадяни, щоб ті, що крали, повернули гроші, а на чільному місці стояв закон. Тільки так правосуддя може набути легітимності через юридичні рішення, які карають злодіїв і вершать правосуддя", - додала вона.

У свою чергу, Шор у відеозверненні, розміщеному на його сторінці в соціальних мережах, заявив, що "не визнає рішення суду", яке "було винесене під тиском влади, порушуючи всі процедури, норми і здоровий глузд". На його думку, це рішення було винесено, щоб "помститися за акції протесту проти влади, яку проводить партія "Шор".

Шор заявив, що він і далі керуватиме акціями протесту, "щоб повалити цей режим", закликавши всіх вийти на протест, призначений на 7 травня.

Втеклий молдавський олігарх Шор у четвер був засуджений Апеляційною палатою на 15 років позбавлення волі. Суд також ухвалив, що активи, на які було накладено арешт, тепер буде конфісковано на користь держави - 5 млрд леїв (близько $280 млн).

Затриманого у травні 2015 року Шора було засуджено у 2017 році до семи з половиною років ув'язнення за шахрайство та відмивання грошей. Вирок не набрав чинності, оскільки його було оскаржено в Апеляційній палаті.

Згідно із заявами прокурорів, Шор є одним з основних учасників і бенефіціаром крадіжки мільярда доларів із банківської системи Молдови у 2014 році, разом із олігархом-втікачем Володимиром Плахотнюком. Шор був акціонером двох банків у Молдові, які згодом довелося ліквідувати. Він також є чоловіком російської співачки Жасмін.

Шор втік із Молдови у червні 2019 року та переховується в Ізраїлі. Перебуваючи за кордоном, він двічі у 2019 та 2021 роках був обраний депутатом парламенту за списками своєї партії "Шор".

У травні поточного року Конституційний суд Молдови на запит уряду розгляне питання про заборону партії "Шор" через її непрозоре фінансування.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА