19:00 19.04.2023

Українські переробники молока вимагають запровадити ембарго на імпорт польської молочної продукції

2 хв читати
Українські переробники молока вимагають запровадити ембарго на імпорт польської молочної продукції

Спілка молочних підприємств України (СМПУ) звернулася до уряду з вимогою захистити вітчизняну молочну галузь і застосувати дзеркальні заходи до польської молочної продукції, зокрема заборонити її імпорт на період запровадженої заборони експорту українських молокопродуктів до Польщі.

"Україна в першому кварталі 2023 року експортувала молокопродуктів на суму $50,34 млн, із них експорт до Польщі приніс державі $4,81 млн, що становило 9,6% від загального обсягу продажу на зовнішніх ринках", - повідомив виконавчий директор СМПУ Арсен Дідур у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За його інформацією, постачання з Польщі займали левову частку в загальних обсягах імпорту Україною практично за всіма видами молокопродуктів, окрім масла і молочних жирів. Тільки сирів польського виробництва в січні-березні поточного року Україна імпортувала 3,36 тис. тон на суму $18,45 млн, що майже вчетверо перевищує вартість усього українського експорту молокопродуктів до Польщі.

Водночас молокопродуктів Україна за аналогічний період ввезла на суму $55,42 млн, причому обсяги імпорту з Польщі становили $24,70 млн або 44,6% від його загального обсягу.

"Асоціація розчарована результатом українсько-польських переговорів щодо експорту і транзиту українських сільгосппродуктів до Польщі, згідно з якими транзит дозволяється, а на експорт запроваджують ембарго", - наголошується у зверненні асоціації до уряду, розміщеному на сайті.

Українські виробники наполягають на тому, що результат переговорів і запровадження заборони на постачання молокопродуктів з України до Польщі тим самим ставить під удар вітчизняну молочну галузь.

Натомість у Варшаві нагадали, що рішення про обмеження торгівлі може ухвалювати лише Єврокомісія, й попросили український уряд та європейських колег сприяти поверненню торговельних відносин України та Польщі в поле європейського законодавства.

У Варшаві завершилися дводенні переговори представників українського уряду з польськими колегами щодо запровадженої на період із 15 квітня до 30 червня заборони на імпорт до Польщі української сільськогосподарської та харчової продукції, а також її транзиту. Результатом переговорів стала домовленість про відновлення транзиту через територію Польщі в ніч із 20 на 21 квітня 2023 року за посиленою методикою.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА