15:48 30.06.2023

Рада ухвалила закон №8401 про скасування 2% "спрощенки" і повернення документальних перевірок

3 хв читати
Рада ухвалила закон №8401 про скасування 2% "спрощенки" і повернення документальних перевірок

Верховна Рада ухвалила закон №8401, один із важливих структурних маяків програми із МВФ, про скасування 2% єдиного податку (ЄП) з 1 серпня і повернення документальних перевірок і контролю РРО, повідомив перший заступник голови профільного комітету Ради Ярослав Железняк.

Він повідомив у телеграмі, що за закон у цілому проголосували 239 народних депутатів.

За його словами, закон передбачає, що платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП і вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не зазначить бажану систему, його автоматично повернуть на систему, на якій він перебував до обрання 2% ЄП.

Також автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5% новостворені суб'єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП.

Як зазначив Железняк, закон автоматично відновлює права та обов'язки платника ПДВ для тих суб'єктів, у кого реєстрацію платником ПДВ було призупинено, та надає платникам, які у 2023 році перейшли з 2% ЄП на загальну систему, право перейти повторно у 2023 році на спрощену систему на власний вибір шляхом подання заяви. Водночас у разі подання заяви до 01.09.2023 р., такий платник вважатиметься платником ЄП з 01.08.2023 р.

Згідно із законопроєктом з 1 серпня частково скасовується чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне), грального бізнесу та фінансових послуг, також повідомив депутат.

Водночас, вказав він, 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Виняток збережено лише для прифронтових територій, але не для торгівлі підакцизними товарами.

Железняк уточнив, що "технічний борг" (що виник з 1 квітня 2022 року до 31 липня 2023 року в електронному кабінеті) не враховуватимуть під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі.

У кінцевій редакції ухваленого закону, зауважив депутат, передбачено збереження права добровільної сплати ЄП та ЄСВ для прифронтових територій (зокрема територій можливих бойових дій) та надання можливості ФОПам-платникам ЄП без ПДВ зазначати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою.

Встановлено також норму, що для передання юридичними особами товарів для сил оборони не потрібно затвердженого переліку КМУ, додав Железняк.

Як повідомлялося, законопроєкт №8401 Рада ухвалила в першому читанні напередодні завершення роботи місії МВФ щодо першого перегляду програми EFF - 29 травня. Тоді його підтримала мінімально необхідна кількість депутатів - 226. У рамках програми розширеного фінансування EFF із МВФ передбачалося, що він набуде чинності з 1 липня, але у зв'язку із затягуванням розгляду фінкомітет Ради запропонував перенести його набуття чинності на 1 серпня.

Після опрацювання майже 2 тис. правок тижнем раніше фінкомітет рекомендував народним депутатам підтримати законопроєкт у цілому, вперше пом'якшивши критерії відбору компаній для документальних перевірок.

Представники МВФ 29 червня після виділення Україні другого траншу $890 млн заявили, що Фонд погодився відкласти виконання цього структурного маяка на місяць, проте він залишається одним із ключових у програмі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА