15:26 25.07.2023

Зеленський підписав закон про електронні акцизні марки

2 хв читати
Зеленський підписав закон про електронні акцизні марки

Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України у зв'язку із запровадженням електронного стеження за обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах" (№8287) підписав у вівторок, 24 липня, президент України Володимир Зеленський.

Згідно з документом, паперові акцизні марки будуть замінені електронними з січня 2026 року. Тоді ж почне діяти і система "еАкциз".

За словами віцепрем'єра - міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, реалізація норм цього закону надасть змогу скоротити обіг тіньових ринків тютюну й алкоголю в країні.

"Україна втрачає близько 30 млрд грн на рік через тіньовий ринок. Щоб це змінити, створено проєкт "еАкциз". Це один із найбільших антикорупційних законів у сфері контролю за обігом тютюну та алкоголю. Він передбачає створення цифрової системи, що надасть змогу відстежувати товари та розвивати прозорий ринок алкогольних і тютюнових товарів. Він також замінить паперові акцизні марки електронними", - написав він у телеграм-каналі у вівторок.

Міністр додав, що "еАкциз" надасть змогу не лише контролювати обіг алкогольної та тютюнової продукції, але також обмежить канали збуту незаконної продукції, на 15% збільшить надходження до держбюджету від сплати акцизного податку.

Як зазначив Федоров, електронну акцизну марку неможливо підробити. Процедура її оформлення, на відміну від процедури з паперовою маркою, проста в оформленні. Кожен зможе перевірити продукцію, відсканувавши спеціальний DataMatrix-код через додаток "Дія".

Проєкт "еАкциз" реалізується за експертної та технічної підтримки USAID/UK aid проєкту "Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах/TAPAS" у тісній співпраці з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством фінансів, Податковою службою та Верховною Радою.

Парламент України проголосував за законопроєкт №8287 у цілому 29 червня 2023 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА