13:15 11.08.2023

НБУ дозволив "Укрпошті" перекази пенсій за кордон

2 хв читати
НБУ дозволив "Укрпошті" перекази пенсій за кордон

Національний банк України (НБУ) пом'якшує низку валютних обмежень для активної участі банків-нерезидентів на ринку ОВДП, активнішої участі нерезидентів у торгах товарних бірж, підтримки пенсіонерів за кордоном, водночас посиливши вимоги валютного нагляду за окремими операціями імпорту для запобігання непродуктивному відпливу капіталу з країни, ідеться в пресрелізі регулятора в п'ятницю.

Згідно з ним, зокрема, "Укрпошта" зможе здійснювати перекази для забезпечення виплати пенсій і грошової допомоги громадянам України, які тимчасово перебувають за кордоном.

Нацбанк також дозволив здійснювати переказ коштів у гривні на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів, відкриті в українських банках, для проведення операцій із внутрішніми державними облігаціями України (ОВДП), номінованими в національній валюті, учасником яких є банк-нерезидент.

"За оцінками НБУ, такі зміни мають посприяти більш активній участі банків-нерезидентів в операціях із гривневими ОВДП і водночас завдяки збереженню обмеження на конвертацію цих коштів в іноземну валюту та їх переказ за кордон це не призводитиме до посилення тиску на валютний ринок", - вважає центробанк.

Ще одним послабленням став дозвіл українським товарним біржам здійснювати перекази коштів за кордон нерезиденту для повернення гарантійного забезпечення з метою участі в торгах, але лише за рахунок коштів, які були попередньо перераховані нерезидентом з-за кордону для участі в таких торгах.

"Відповідно купівля іноземної валюти не здійснюватиметься, отже, це не посилюватиме тиск на валютний ринок. Натомість такі зміни дадуть змогу забезпечити виконання біржами своїх зобов'язань перед учасниками торгів, що, своєю чергою, сприятиме збільшенню припливу іноземної валюти до України", - пояснив НБУ.

Водночас він повідомив, що банки не матимуть можливості завершувати валютний нагляд за операцією з імпорту товарів, якщо відбувається повне або часткове повернення коштів імпортеру з рахунку нерезидента, відкритого в українському банку. "Відповідна зміна необхідна, щоб запобігти непродуктивному відтоку іноземної валюти за кордон, що надасть змогу захистити міжнародні резерви України та стабільність на валютному ринку", - наголосив регулятор.

Уточнено, що ці зміни внесено згідно з постановою правління Нацбанку України від 10 серпня 2023 року №96.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА