21:08 28.08.2023

НБУ дозволив продаж населенню безготівкової валюти до 50 тис. грн/міс. в одному банку

2 хв читати
НБУ дозволив продаж населенню безготівкової валюти до 50 тис. грн/міс. в одному банку

Національний банк України вперше з початку повномасштабної війни дозволив банкам із 29 серпня продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав або зобов'язань для проведення такої операції.

"Відповідні операції проводитимуться за курсом, встановленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тис. грн в еквіваленті в одному банку", - ідеться в повідомленні НБУ на його сайті в понеділок.

Згідно з ним, Нацбанк також збільшив зі 100 тис. грн до 200 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців. Уперше цей інструмент було дозволено з 21 липня 2022 року, тоді з обмеженням у 50 тис. грн на місяць.

"Зазначені зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками більш зручні та безпечні. Це дасть змогу зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом", - зазначив регулятор.

Він додав, що ці дії реалізовано в рамках оприлюдненої в липні Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до гнучкого курсу та повернення до інфляційного таргетування. Відповідно до неї дії Національного банку в рамках першого етапу пом'якшення валютних обмежень будуть спрямовані, зокрема, на мінімізацію множинності обмінних курсів.

"За необхідності Національний банк готовий застосувати додаткові заходи щодо мінімізації множинності обмінних курсів", - йдеться в релізі без уточнення деталей.

Уточнюється, що наведені зміни внесено постановою правління НБУ від 28 серпня 2023 року №104.

Як повідомлялося, на початку червня курс гривні на готівковому ринку після зміцнення до 37,1-37,2 грн/$1 впритул наблизився до офіційного курсу, який з липня минулого року НБУ утримує на рівні 36,57 грн/$1. Таке зміцнення і зближення курсів на готівковому і безготівковому ринках різко знизило попит на купівлю безготівкової валюти через 3-місячні депозити: якщо в січні її купили на $524 млн, то в червні-липні - лише по $83 млн за обсягів продажу близько $280 млн.

Водночас із середини липня гривня на готівковому ринку стала слабшати і наразі котирується за курсом близько 38,3 грн/$1.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

Прийом заявок до ДАР на отримання дотацій на оброблювану землю від фермерів деокупованих територій стартує 1 травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА