07:35 07.09.2023

"Кернел" повідомив про нові російські обстріли та збитки

3 хв читати
"Кернел" повідомив про нові російські обстріли та збитки

Росія 2 вересня знову атакувала ключову портову інфраструктуру Дунаю в Україні, життєво важливу для діяльності дочірніх компаній агрохолдингу "Кернел", що займаються експортом соняшникової олії з регіону.

"Російські безпілотники завдали шкоди безлічі критично важливих об'єктів, зокрема резервуарам для зберігання рослинної олії, устаткуванню, необхідному для перевалки (включно з трубопроводами), залізничним приймальним спорудам, залізничним цистернам, що очікують на розвантаження, та адміністративній будівлі", - йдеться в повідомленні "Кернел" на Варшавській фондовій біржі.

Згідно з ним, повний розмір завданих збитків наразі оцінюється.

Агрохолдинг додав, що 3 вересня Росія також атакувала склади зерна, якими управляє портовий оператор у Дунайському регіоні, який надає Кернелу важливі послуги з перевалки зерна.

"У результаті було повністю зруйновано два плоских сховища загальною місткістю 5 тис. тонн, а ще два плоских сховища такої ж місткості дістали ушкодження і тимчасово не можуть бути використані для накопичення зерна", - наголошується в інформації.

Зазначається, що 6 вересня стався ще один удар, націлений, зокрема, на активи компанії в дунайських портах, однак, на щастя, істотної шкоди не було, хоча оперативна діяльність таких активів була порушена.

"Ці нещадні авіаудари серйозно підривають експорт сільськогосподарської продукції з України", - резюмує "Кернел".

Крім того агрохолдинг повідомив, що за серпень 2023 року експортував 92 тис. тонн зерна, 67 тис. тонн соняшникового шроту і 98 тис. тонн соняшникової олії. "Обсяги експорту були підірвані проблемами, з якими стикається компанія, такими як неможливість експортувати товари через українські чорноморські порти і напади Росії, котрі тривають, на українську портову інфраструктуру Дунаю, що серйозно порушило річкову експортну логістику", - йдеться в біржовому повідомленні.

Раніше, 19 серпня, "Кернел" оцінив втрати від російських обстрілів у липні-серпні щонайменше в $32 млн. Компанія спрогнозувала, що в деяких випадках процес ремонту триватиме до 12 місяців, що говорить про значний обсяг необхідного відновлення.

Уточнювалося, що поточна попередня оцінка необхідних капітальних витрат (CapEx) агрохолдингу для ремонту і відновлення устаткування, яке було пошкоджено або знищено під час тих нападів, становить щонайменше $20 млн, тоді як оціночна ринкова вартість товарів, втрачених унаслідок цих атак, - приблизно $12 млн.

"Кернел" зазначив, що пошкоджене обладнання та товарно-матеріальні запаси не були застраховані від таких непередбачуваних подій, отже, ці події негативно вплинули на стан ліквідності групи.

Агрохолдинг "Кернел" до війни посідав перше місце у світі за виробництвом соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експортом (близько 12%). Є одним із найбільших виробників і продавців бутильованої олії в Україні. Крім того, займається вирощуванням агропродукції та її реалізацією.

Чистий прибуток "Кернела" за дев'ять місяців 2023 ФР (липень-2022 - березень 2023 року) зріс на 36% - до $437 млн за падіння виручки на 45% - до $2,715 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА