15:06 16.09.2023

Польща намагається довгостроково заблокувати доступ АПК України на ринок ЄС - торговий представник України

2 хв читати
Польща намагається довгостроково заблокувати доступ АПК України на ринок ЄС - торговий представник України

Дії Польщі щодо українського зерна є помилковими, неправомірними і шкідливими для польських, українських і всіх фермерів Європейського Союзу, заявив заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка.

"Нарешті Польща сказала правду з приводу українського зерна. Йдеться не про цей сезон, а про умови вступу України до ЄС. Про це дуже чітко заявив міністр аграрної політики Телюс", - прокоментував він у Facebook одностороннє продовження Польщею ембарго на експорт української агропродукції.

Торгпред України наголосив, що таким чином "фактично почалися вступні переговори щодо сільського господарства" з "настільки агресивної бойової розвідки і з повного антагонізму з боку Польщі".

"Фактично Польща бореться за liberum veto в Україні без будь-яких пояснень", - написав він і наголосив, що Україна буде до кінця стояти на тому, що дії Польщі щодо українського зерна є хибними, неправомірними і шкідливими для польських, українських і всіх фермерів ЄС.

Ряд громадських діячів під постом торгпреда України долучився до обговорення політичного вчинку Польщі. Зокрема, віцедиректор науково-освітнього інституту Центр Мєрошевського Лукаш Адамський вказав на неготовність України інтегруватися до Європейського Союзу через "ментальний фактор - нездатність українських високопосадовців робити висновки з механізмів політики, що окреслюють політику ЄС та її держав".

Він вказав заступнику міністра на емоційність риторики, що є "об'єктивно контрпродуктивною" для України та створює імідж держави, яка "хоч і перебуває в дуже складному становищі, проте не є членом ЄС, а лише намагається увійти (до нього - ІФ-У), і вже оскаржує щоразу сильніше свого найближчого та перевіреного союзника у веденні війни (торговельної - ІФ-У) та (...) блокуванні транзиту".

"Просте емоційне нав'язування своєї позиції без можливості нормальної розмови це і є проблема, яку створив аграрний блок польського уряду. З усією повагою, я хочу нормальної розмови. Те, що пропонується - погодитися на аграрне упокорення, тому, що вам так треба. Це нонсенс у будь-якому контексті", - парирував Качка.

Ексголова Державної служби України з безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа зауважив, що "дещо дивною" видається теза про нездатність українських урядовців осягнути механізми політики ЄС за умов, коли ЄС у цьому питанні на боці України.

"Тут радше йдеться про нездатність Польщі дотримуватися принципів загальної політики ЄС, якщо це суперечить поточним політичним інтересам місцевих еліт", - констатував він.

Президент Української зернової асоціації Микола Горбачов подякував торгпреду України за озвучену позицію і співробітництво та висловив упевненість, що після перемоги України, якій Польща допомагає, питання буде знято, оскільки "відкриті українські порти здатні розв'язати означену проблему".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА