11:40 27.09.2023

Підсумки переговорів аграрних міністрів: Польща наполягає на забороні імпорту українських агротоварів

3 хв читати
Підсумки переговорів аграрних міністрів: Польща наполягає на забороні імпорту українських агротоварів

Міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольський під час онлайн-зустрічі з міністром сільського господарства та розвитку села Республіки Польща Робертом Телюсом обговорив процедуру видачі українським урядом ліцензій агропідприємцям для експорту пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику до Польщі, повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Згідно з повідомленням, сторони обговорили план дій України щодо експорту аграрної продукції до Польщі.

Польський міністр поінформував українського колегу, що його уряд вивчає механізми видачі ліцензій українським експортерам. У польському уряді обговорюють це питання, зокрема визначають, хто погоджуватиме або не погоджуватиме видачу таких ліцензій.

Водночас Телюс звернув увагу на те, що Польща хотіла б, щоб Україна відкликала скаргу, яку подала до Світової організації торгівлі (СОТ) щодо обмежень на експорт агропродукції в сусідні європейські країни.

Як повідомив Сольський, найближчими днями відбудеться тристороння зустріч міністрів сільського господарства України, Польщі та Литви щодо перенесення ветеринарного контролю на територію країни призначення експорту для поліпшення транзиту через Польщу.

Подібну процедуру необхідно узгодити для транзиту польською територією агропродукції й до Німеччини, пояснив міністр і нагадав, що в серпні такий механізм контролю погодили Угорщина й Словаччина.

Як заявив польський міністр журналістам за підсумками онлайн-зустрічі, його уряд "дотримується чіткої позиції: зерно з України не може потрапити на польський ринок".

Як повідомило у соцмережі Х (раніше Twitter) Міністерство сільського господарства та розвитку села Польщі, "Україна прийняла наші доводи".

Телюс також підтвердив журналістам, що попросив представника українського уряду відкликати скаргу України до СОТ як безпідставну. "Ми хочемо шукати рішення на майбутнє, будувати механізми, які дадуть змогу зерну текти туди, куди воно йшло до війни", - сказав він.

За словами міністра, на переговорах з українським колегою обговорювали питання транзиту. Польща є на останньому етапі передачі контролю портам Литви. Українська сторона запропонувала передати контроль також німецьким портам.

"Під час переговорів із міністром Сольським було зроблено пропозицію щодо ліцензування, яку Польща проаналізує. Однак відповідних процедур поки що немає. Найголовніше, щоб зерно в цей час не текло до Польщі", - наводить слова Телюса пресслужба польського аграрного міністерства.

Аграрні міністри обох країн домовилися за тиждень знову обговорити результати розгляду питання щодо запровадження процедури ліцензування.

Єврокомісія 15 вересня оголосила, що не продовжуватиме обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з України до п'яти сусідніх із нею країн ЄС (Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини) із деякими умовами, що дадуть змогу уникнути нового різкого зростання поставок.

Обмеження було запроваджено 2 травня, вони стосувалися імпорту пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи. Ці п'ять східноєвропейських країн - членів ЄС стверджували, що українська агропродукція в умовах її безмитного ввезення в ЄС осідає у них і завдає шкоди їхньому агросектору.

Після зняття обмежень Польща, Угорщина і Словаччина запровадили односторонні заборони, а Болгарія задумалася про квотування імпорту українського соняшнику. Польща розширила список заборонених до імпорту продуктів за рахунок ріпакової макухи і шроту, а також кукурудзяних висівок, пшеничного борошна і похідних товарів. Угорщина довела цей список до 24 товарних позицій.

Україна подала позов до СОТ, звинувативши Польщу, Угорщину та Словаччину в дискримінаційному ставленні до її агропродукції.

Джерела:

https://twitter.com/MRiRW_GOV_PL/status/1706938376119628194

https://twitter.com/MRiRW_GOV_PL/status/1706928222418383086

https://twitter.com/MRiRW_GOV_PL/status/1706926559141986342

https://twitter.com/MRiRW_GOV_PL/status/1706924356616523957

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА