14:33 27.09.2023

Український суверенний фонд може об’єднати 76-77 стратегічних компаній – керівник ФДМУ

2 хв читати
Український суверенний фонд може об’єднати 76-77 стратегічних компаній – керівник ФДМУ

Фонд державного майна України (ФДМУ) надалі просуває ідею створення Українського суверенного фонду (УСФ), який може об'єднати 76-77 ключових стратегічних компаній та стати єдиним суб'єктом управління на ринку державного майна, повідомив в.о. голови ФДМУ Олександр Федоришин у Києві на конференції "Реформи державної та комунальної власності: прозорість, ефективність та можливості для приватного сектора".

"На сьогоднішній день у нас майже 90 суб'єктів управління. Фонд держмайна – лише один з 90 суб'єктів, є інші міністерства, відомства, які також управляють, у кожного свої різні стилі, свої різні підходи, і виходить досить така незбалансована ситуація. У цій ситуації ми бажаємо, щоб був єдиний суб'єкт управління, це Український суверенний фонд, який об’єднає під свою парасолю ключові стратегічні компанії, для себе ми їх визначали – це 76-77 компаній, які будуть управлятися за найкращими стандартами", – сказав Федоришин.

За його словами, УСФ за аналогом буде схожий на Малазійській фонд Khazanah, індонезійський фонд Indonesia Investment Authority.

Керівник ФДМУ також повідомив, що на одному з останніх засідань з Міністерством економіки за результатом тріажу було визначено 107 компаній, які не підлягають приватизації, і щоб закріпити це готується відповідний законопроєкт, тоді як загалом у держвласності поки залишається 1600 підприємств.

"Ми орієнтуємось безпосередньо на цей список, проситимемо долучитися до обговорення, щоб ці компанії могли потенційно увійти в управління Українського суверенного фонду", – заявив Федоришин.

Серед іншого в.о. Фонду держмайна поінформував, що завдяки уряду з'явилася можливість створити земельний банк, який стане одним із перших активів, який перейде під управління УСФ.

"Крім цього ми паралельно розглядаємо продукт Інвестиційний фонд нерухомості...", - додав Федоришин.

Конференція була організована Верховною Радою та проєктом USAID/UKaid "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA).

"Приватизація та ліквідація мають дуже практичні наслідки. Це можливість для приватних підприємців відновити втрати від війни, задовольнити потреби населення, та активно підтримувати післявоєнну економіку. Зменшення кількості державних активів – це зменшення потенціалу для корупції. А це одне із пріоритетних питань для міжнародних та українських інвесторів, донорів та громадян України", – наголосив на конференції заступник керівника проєкту USAID/UKaid Джон Токоліш.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА