16:03 01.10.2023

ОККО почала купувати промислові СЕС і готується до будівництва Energy storage - СЕО

4 хв читати
ОККО почала купувати промислові СЕС і готується до будівництва Energy storage - СЕО

Група компаній ОККО в рамках диверсифікації бізнесу почала купувати промислові сонячні електростанції і планує побудувати Energy storage загальною потужністю 40 МВт, повідомив її СЕО Василь Даниляк.

“Ми купуємо з ринку готові сонячні станції. Одну вже купили, ще три в процесі. Купуємо під “зелений” тариф. Залишаємося в балансуючій групі “ГарПока”, - сказав він у коментарі Енергореформі в кулуарах форуму “Енергія бізнесу” від Forbes.ua.

Даниляк пояснив, що поки зберігатиметься “зелений” тариф (до кінця 2029 року - ЕР), а “Гарантований покупець” “хоч якось платитиме”, працювати в таких умовах буде сенс, а після цього компанія має намір продавати е/е СЕС на ринку через власний трейдинговий підрозділ.

Щодо загальної потужності СЕС, яку компанія планує придбати, то, за словами Даниляка, “скільки зможемо купити в тому діапазоні ціни, який ми затвердили, стільки й купимо”. Водночас він відмовився називати обсяг коштів, які компанія готова виділити на придбання ВДЕ-генерації.

Водночас керівник групи компаній ОККО поділився планами побудувати в Україні Energy storage - двома чергами по 20 МВт.

“Ми хочемо побудувати Energy storage. До кінця цього року ми його остаточно не запроектуємо, але, можливо, зробимо це до кінця першого кварталу наступного року. І якщо ми проведемо всі тендери, і обладнання буде їхати вчасно, то, орієнтовно, влітку наступного року ми почнемо його будувати. Плануємо першу і наступну чергу по 20 МВт”, - пояснив він.

Даниляк зазначив, що такі системи зберігання енергії працюватимуть “як на ринку допоміжних послуг, так і на ринку арбітражу, коли ми заряджатимемося в пікове виробництво, а видаватимемо е/е в пікове споживання”.

Плани роботи компанії в секторі ВДЕ, зокрема інтерес до вітрогенерації, Даниляк під час свого виступу на форумі пояснив необхідністю диверсифікації бізнесу, оскільки паливний ринок уже не передбачає зростання.

“На нашому ринку проблема зростання, зокрема й через розвиток електромобілів. Тому нам потрібно було подивитися в якийсь бік, який досить органічно продовжив би бізнес нашої індустрії. І це ринок виробництва, зберігання і передачі е/е. Почали аналізувати різного виду генерацію і зберігання”, - сказав він.

Крім того, Даниляк звернув увагу, що міжнародні фінансові установи перестали кредитувати паливний бізнес, і компанія, маючи великий досвід кредитування і вотум довіри, почала шукати можливість залучення фінансування в інші напрямки. Водночас, за його словами, якщо терміни кредитування основного бізнесу становили 7-9 років, то за ВДЕ вони сягають 10-18 років.

Купівлю вже готових об’єктів керівник групи компаній ОККО пояснив тривалим терміном девелопменту проєктів, зазначивши, зокрема, що “з нуля дуже довго вирішуються земельні питання”.

Також він звернув увагу на проблему “сплячих” технічних умов на будівництво ВДЕ-генерації.

“Величезна проблема - це так звані “сплячі” техумови за аналогією “сплячих” ліцензій у видобутку. Через них кожні нові техумови будуть складнішими. У моєму розумінні, якщо техумови не виконуються, немає прогресу, то їх мають обнулити і починати роздавати тим, хто готовий їх реалізувати. Сотні ГВт невиконуваних техумов”, - зазначив Даниляк.

Водночас він висловив думку, що, зокрема, має бути спрощене внесення змін до техумов у частині зменшення потужності проєкту, щоб девелоперам не доводилося проходити всю процедуру їхнього отримання, яка триває кілька років, знову.

Розглядаючи питання використання обладнання вітчизняного виробництва для ВДЕ-генерації, за словами Даниляка, компанія поки що не побачила його переваг.

Зі свого боку, голова енергокомітету Верховної Ради Андрій Герус у коментарі Енергореформі в кулуарах цього ж форуму пояснив, що його очікування щодо розвитку Energy storage з наступного року базуються на різниці в цінах на е/е впродовж доби та здешевленні обладнання для них.

“У нас є велика різниця в цінах під час нічного мінімуму і ранкового максимуму, а також під час денного мінімуму і вечірнього максимуму. Коли різниця в цінах понад EUR100, то з’являється економіка для Energy storage. Крім того, відбувається здешевлення вартості цієї технології і, відповідно, наступного року за сукупністю цих двох чинників вони матимуть окупність, економіку і з’являтимуться в нашій енергосистемі”, - зазначив Герус.

За його словами, над такими проєктами “і СЕС думають, і просто учасники ринку, і нові інвестори”.

“Ми будемо бачити якусь конкретику найближчим часом”, - вважає голова енергокомітету.

Зі свого боку, виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук на форумі зазначив, що холдинг готовий реалізовувати анонсований раніше проєкт Energy storage 20 МВт і шукає фінансування для цього.

“Ми дивимося в майбутнє. 20 МВт будемо робити. Готові його реалізовувати. Ми хочемо робити це в поєднанні з СЕС”, - сказав він.

Водночас він додав, що реалізований компанією три роки тому на Запорізькій ТЕС перший в Україні пілотний проєкт Energy storage 1МВт “добре працював на ринку допуслуг і показав свою ефективність”.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА