17:23 02.10.2023

Нацбанк України з 3 жовтня переходить у режим керованої гнучкості обмінного курсу

4 хв читати
Нацбанк України з 3 жовтня переходить у режим керованої гнучкості обмінного курсу

Національний банк України (НБУ), який із кінця липня 2022 року утримує офіційний курс гривні $36,5686 грн/$1, із 3 жовтня переходить у режим керованої гнучкості обмінного курсу, йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

"За цього режиму офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком відповідно до постанови правління НБУ №18, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року", - зазначив НБУ.

Центробанк зазначив, що завдяки компенсації структурного дефіциту курс на міжбанківському ринку зможе і зростати, і знижуватися, реагуючи у відповідний спосіб на зміни в балансі попиту та пропозиції на валютному ринку.

"Крім того, Національний банк суттєво обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення", - наголосив регулятор.

Він зазначив, що підставами для такого рішення став стійкий прогрес у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та ОВДП.

"НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, компенсуючи структурний дефіцит іноземної валюти", - заявив Нацбанк.

На його думку, новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їх кращій адаптації до внутрішніх і зовнішніх шоків та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу.

Регулятор зазначив, що курс на готівковому валютному ринку, де можуть купувати і продавати валюту громадяни, встановлюватимуть за тими самими правилами, що й раніше. НБУ нагадав, що цей ринок працює в такому режимі вже майже півтора року, протягом яких гривня і послаблювалася, і зміцнювалася, як улітку цього року до 37,2 грн/$1.

Нацбанк додав, що продовжить докладати зусиль для сприяння належній роботі готівкового валютного ринку, зокрема мінімізуючи різницю між готівковим та офіційним курсом.

Зазначається, що формування банками карткового курсу також відбуватиметься за тими самими правилами, що й раніше.

Регулятор наголосив, що одним із його пріоритетних завдань залишатиметься збереження курсової стійкості. Вона важлива для подальшого зниження інфляції та приведення її до 5% у середньостроковій перспективі.

"Монетарна політика НБУ, як і раніше, концентруватиметься на забезпеченні достатньої привабливості гривневих інструментів. Такий підхід дасть змогу громадянам захищати свої кошти від знецінення завдяки гривневим депозитам та ОВДП, сприятиме обмеженню попиту на валюту, збереженню курсової стійкості й подальшому зниженню інфляції", - заявив НБУ.

При цьому він нагадав, що перехід до керованої гнучкості курсу є одним із кроків реалізації Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування. Зокрема за необхідності НБУ має можливість пом'якшити низку обмежень для задоволення попиту на готівковому валютному ринку та збільшення пропозиції валюти для населення і у готівковій, і в безготівковій формі, йдеться в повідомленні.

Аргументуючи своє рішення, Нацбанк зазначив, що інфляція постійно знижується: за підсумками восьми місяців 2023 року вона впала з 26,6% до 8,6%. Помітно покращилися інфляційні та курсові очікування різних груп респондентів, а ситуація на валютному ринку цього року залишалася стійкою.

"Національний банк має додаткові інструменти для забезпечення такої стійкості й надалі. Міжнародні резерви України вже тривалий час перебувають на достатньо високому рівні (більше ніж 40 млрд дол. США станом на 1 вересня), що збільшує спроможність НБУ зберігати курсову стійкість", - наголошують у пресрелізі.

Регулятор додав, що домігся значного прогресу в напрямі забезпечення привабливих ставок за гривневими інструментами: рівень ставок за строковими депозитами в системі близький до 15%, що дає змогу покривати й очікувану інфляцію, й очікувану зміну обмінного курсу відповідно до різних опитувань.

Окрім цього, наголошується в повідомленні, банківська система продовжує стабільно функціонувати, попри виклики повномасштабної війни.

"Керована гнучкість офіційного курсу стане механізмом для адаптації економіки до зміни внутрішніх і зовнішніх умов, а також важливою передумовою для повернення до інфляційного таргетування в майбутньому", - ще раз наголосив Нацбанк.

Він зауважив, що тривала фіксація обмінного курсу призводила б до накопичення ризиків для економіки та фінансової системи. З огляду на безпрецедентну невизначеність на початку повномасштабної війни, запровадження такого режиму дало змогу забезпечити стабільну роботу фінансової системи, а також сприяло адаптації бізнесу та населення до повномасштабної війни. Водночас, як свідчить український досвід, а також досвід багатьох інших країн, такий режим оптимальний лише в обмеженій часовій перспективі. З плином часу він втрачає свою ефективність, призводить до накопичення валютних ризиків, посилення мікро- та макроекономічних дисбалансів. Усе це може послабити економіку й фінансову систему та ускладнити відновлення ділової активності на етапі відновлення України, пояснив НБУ.

Регулятор зазначив, що з часом гнучкість валютного ринку поступово збільшуватиметься за умови досягнення належних макроекономічних передумов, що дадуть змогу уникнути шоків для валютного ринку та економіки. Поступове збільшення гнучкості обмінного курсу дасть НБУ можливість перейти до поступової реалізації другого етапу пом'якшення обмежень.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА