15:57 04.10.2023

Експерти UNEP на прикладі Каховської ГЕС уперше підрахували втрати екосистемних послуг в Україні - глава Міндовкілля

2 хв читати
Експерти UNEP на прикладі Каховської ГЕС уперше підрахували втрати екосистемних послуг в Україні - глава Міндовкілля

 Експерти Програми ООН з довкілля (UNEP) уперше на прикладі Каховської ГЕС підрахували втрати екосистемних послуг в Україні (всі корисні ресурси та вигоди, які може отримати людина від природи), що в разі затвердження їхнього звіту допоможе використовувати запропоновані принципи та формули надалі.

"У перші дні після її підриву я провів розмову з Інгер Андерсен (заступник генсекретаря ООН та виконавчий директор Програми ООН з довкілля (UNEP) та домовився з нею про направлення в Україну спеціальної місії з експертів для оцінки цього акту екоциду. На сьогодні робота експертів, а до неї долучилося майже 30 фахівців з 20 країн світу, завершується. Є драфт звіту з оцінки. Далі має бути розроблена програма конкретних кроків із відновлення довкілля", - повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він пояснив, що це перший приклад, коли експерти підрахували втрати екосистемних послуг в Україні. "До цього ми тільки обговорювали впровадження таких механізмів у наше законодавство. Це важливий компонент для підрахунку збитків", - зазначив міністр.

Водночас він не назвав підраховану суму, назвавши її "поки що невеликою", оскільки експерти не змогли дістатися значної частини затопленої території, яка перебуває під окупацією або є небезпечною для робіт через постійні обстріли з боку військ РФ.

"Але наразі йдеться не про суми. Головне – вже є перші спроби обрахувати втрати екосистемних послуг і навіть не українськими фахівцями, а міжнародними експертами. Якщо цей звіт буде затверджено, ми зможемо застосовувати ці принципи й формули у нас", - зазначив Стрілець.

При цьому він розраховує на експертну допомогу цієї місії UNEP щодо розробки "дорожньої карти" відновлення довкілля після трагедії.

Водночас міністр висловив переконання, що збитки від підриву окупантами греблі Каховської ГЕС, які попередньо становлять 10% від усіх оцінених збитків довкілля з початку повномасштабного вторгнення, мають бути пред'явлені агресору окремим рахунком.

"146 млрд грн – це тільки те, що вдалося порахувати. Теракт рф на греблі Каховської ГЕС має йти окремим кейсом", - наголосив Стрілець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА