07:14 05.10.2023

Законопроєкт щодо САП хороший початок, але потребує доопрацювання - голова місії МВФ

2 хв читати
Законопроєкт щодо САП хороший початок, але потребує доопрацювання - голова місії МВФ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) відзначає прогрес у просуванні реформи антикорупційних органів, однак очікує доопрацювання зареєстрованих у Верховній Раді законопроєктів про підвищення інституційної автономії Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) для виконання до кінця року структурного маяка програми EFF з Україною, повідомив глава місії МВФ Гевін Грей.

"Крім урядового законопроєкту, (у Верховній Раді) представлено ще два. Необхідно виконати певну роботу з доопрацювання цих пропозицій, щоб ухвалити остаточний закон, який відповідає програмі, а також зобов'язанням України перед Європейським Союзом та іншими зацікавленими сторонами, але який сумісний з українською правовою базою", - сказав він на брифінгу в Києві в середу за підсумками візиту команди МВФ.

Грей додав, що поданий у вересні до парламенту урядовий законопроєкт є дуже хорошим початком для обговорень.

За його словами, під час візиту до Києва на цю тему відбулися загалом хороші переговори з усіма зацікавленими сторонами, однак знадобиться ще "певна технічна робота".

Як повідомлялося, згідно з програмою розширеного фінансування EFF з Україною, до кінця грудня необхідно ухвалити законодавство для підвищення інституційної автономії САП, зокрема, щодо процедур добору, можливостей регулювання організаційної діяльності та механізмів дисципліни й підзвітності.

Уряд України схвалив відповідний законопроєкт про посилення самостійності та незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в середині вересня.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, згідно із законопроєктом, САП отримає статус юридичної особи публічного права, у ньому чітко окреслюються повноваження керівника зі статусом заступника генпрокурора. Зокрема, керівник САП самостійно визначатиме штат, структуру та організацію установи. Законопроєктом також створюються механізми підзвітності та аудиту за участю міжнародних експертів і регулюються процедури конкурсного відбору прокурорів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА