14:15 05.10.2023

Світовий банк поліпшив прогноз зростання ВВП України у 2023 р. до 3,5% й у 2024 р. до 4%

2 хв читати
Світовий банк поліпшив прогноз зростання ВВП України у 2023 р. до 3,5% й у 2024 р. до 4%

Світовий банк (СБ) прогнозує зростання ВВП України на 3,5% у 2023 році та на 4,0% у 2024 році, що відповідно на 1,5 відсоткового пункта (в.п.) та 0,5 в.п. вище від червневих оцінок, зазначено в четвер в оновленому економічному прогнозі організації для країн Європи та Центральної Азії, що розвиваються.

"Більш стабільне електропостачання, збільшення державних витрат, велика зовнішня допомога, вищий, ніж очікувалося раніше, урожай, а також підвищення споживчої та ділової впевненості сприяли поступовому зростанню активності в першій половині цього року після різкого спаду рік тому", - пояснив СБ поліпшення прогнозу.

Він зазначив, що скромне зростання в Україні відновилося в другому кварталі 2023 року вперше після російського вторгнення, чому сприяло зростання державного споживання та деяке відновлення в секторах, які отримують вигоду від військових витрат і поліпшення електропостачання. У сільському господарстві більш високе зростання, ніж очікувалося раніше, було підтримано сприятливими погодними умовами. Перехід на альтернативні експортні маршрути в обхід портів Чорного моря полегшив деяке логістичне навантаження; проте припинення дії Чорноморської зернової ініціативи в липні завдало шкоди експорту. Тиск на заробітну плату посилився на тлі повсюдного зростання попиту на робочу силу та обмеження пропозиції робочої сили, зазначено в оновленому економічному прогнозі.

Згідно з ним, прогноз зростання економіки України 2026 року збережено на рівні 6,5%.

"Прогнози залежать від наявності зовнішньої фінансової підтримки та передбачуваної тривалості російського вторгнення. Очікується, що політика залишиться жорсткою, щоб стримувати інфляцію та розширення зовнішніх дисбалансів, водночас приватне споживання робитиме лише скромний внесок в економічне зростання протягом прогнозованого горизонту", - вважають експерти СБ.

Зазначено, що економічні умови в Україні залишаються у вкрай важкому стані на тлі ескалації безпекових ризиків, додаткової шкоди інфраструктурі, відновлення тиску на ціни на енергоносії та обмежень пропускної спроможності маршрутів транспортування зерна на міжнародні ринки.

Як повідомлялося, Мінекономіки України оцінило зростання ВВП країни за вісім місяців цього року в 3%. За його прогнозом, за підсумками року воно сягне 4%, а наступного року - 5%.

Нацбанк України наприкінці липня підвищив прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2% до 2,9%, проте знизив його на 2024 рік із 4,3% до 3,5%. Водночас днями представники НБУ заявили про ймовірне поліпшення макропрогнозу наприкінці жовтня цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА