18:32 06.10.2023

Борги перед "Укренерго" за передачу й диспетчеризацію знизилися на 1,2 млрд грн, на БР - зросли на 1 млрд грн - СЕО

2 хв читати
Борги перед "Укренерго" за передачу й диспетчеризацію знизилися на 1,2 млрд грн, на БР - зросли на 1 млрд грн - СЕО

Заборгованість учасників ринку перед НЕК "Укренерго" з оплати тарифу на передачу е/е у вересні знизилася на 0,7 млрд грн - до 20,6 млрд грн, тарифу на диспетчеризацію - на 0,5 млрд грн, до 9,5 млрд грн, повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

"Маємо позитивну динаміку. Понад 100% - обсяг розрахунків із нами за вересень за двома тарифами: з передачі та диспетчеризації", - сказав він, беручи участь онлайн у нараді в енергокомітеті ВР 5 жовтня ввечері.

Водночас "Укренерго" погасило, зокрема, 2,5 млрд грн боргів на ринку допоміжних послуг, зменшивши їх до 0,5 млрд грн, а також 1,5 млрд грн - боргів перед постачальниками універсальних послуг (ПУП) для оплати е/е домашніх СЕС (дСЕС), знизивши їх до 2,7 млрд грн. Також він відзначив зменшення боргів з оплати компенсації обмеження виробництва е/е промисловим ВДЕ.

"Якщо не враховувати балансувального ринку (БР), то борги перед нами зменшилися на 1,2 млрд грн, наші - на 1,8 млрд грн", - зазначив голова системного оператора, додавши, що до кінця тижня очікуються ще проплати ДП "Гарантований покупець" для оплати е/е промислових станцій ВДЕ (борг перед ДП на 18 вересня становив майже 30 млрд грн - ЕР), а також 330 млн грн - е/е дСЕС.

За словами Кудрицького, компанія планує "вийти в нуль" за додатковими послугами і компенсацією зниження навантаження ВДЕ у найближчі місяць-два і до кінця року погасити борги перед дСЕС.

Щодо боргів на БР, то, як зазначив голова "Укренерго", "надалі є багато споживачів, це державні компанії, наприклад шахти або комунальні водоканали, які споживають е/е, не оплачуючи її".

Через це борги перед "Укренерго" на БР за місяць зросли на 1 млрд грн - до 29,1 млрд грн, а заборгованість компанії - на 0,4 млрд грн, до 17,1 млрд грн.

Зокрема, за даними гендиректора ПрАТ "Укргідроенерго" Ігоря Сироти, який був на нараді онлайн, борг перед його компанією на БР зростає на 0,5 млрд грн останніми місяцями й уже сягнув 7,5 млрд грн, чого, як він висловився, до цього не було. За словами Сироти, нарощення боргів перед "Укргідроенерго" загрожує виконанню нею спецобов'язків щодо забезпечення е/е населення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА