13:38 09.10.2023

Нобелівську премію з економіки присуджено Клаудії Голдін за вивчення становища жінок на ринку праці

3 хв читати
Нобелівську премію з економіки присуджено Клаудії Голдін за вивчення становища жінок на ринку праці

Лауреатом премії Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля за 2023 рік стала економіст із Гарвардського університету Клаудія Голдін - за внесок у вивчення становища жінок на ринку праці.

Голдін вивчала архіви США і зібрала дані за понад 200 років, що дало їй змогу визначити, як і чому відмінності в доходах представників різних статей змінювалися з плином часу. Зокрема, економістка з'ясувала, що у XX столітті рівень освіти у жінок значно зріс, і сьогодні в розвинених країнах із високими доходами він значно вищий, ніж у чоловіків.

"Розуміння ролі жінки у праці важливе для суспільства. Завдяки новаторському дослідженню Клаудії Голдін ми тепер знаємо набагато більше про (...) роль жінок і про те, які бар'єри, можливо, потрібно буде усунути в майбутньому", - наводяться в пресрелізі слова голови комітету в галузі економічних наук Якоба Свенссона.

Згідно з повідомленням, незважаючи на економічне зростання і збільшення кількості жінок, які працюють, у XX столітті, тривалий час розрив у доходах між чоловіками й жінками майже не скорочувався. На думку Голдін, це можна пояснити тим, що рішення про освіту, які впливають на кар'єрний ріст, приймаються в досить молодому віці.

"Якщо очікування молодих жінок формуються на основі досвіду попередніх поколінь, наприклад їхніх матерів, які не повернулися на роботу, доки діти не підросли, тоді розвиток буде повільним", - ідеться в документі.

Американська економістка, історикиня та фахівчиня з гендерних питань Клаудія Голдін народилася Американська економістка, історик і фахівець із гендерних питань Клаудія Голдін народилася 1946 року. 1967 року здобула ступінь бакалавра економіки в Корнельському університеті, 1969 року стала магістром з економіки в Чиказькому університеті, 1972 року там само здобула докторський ступінь з економіки.

У 1990 році Голдін приєдналася до викладацького складу економічного факультету в Гарвардському університеті. У 2013-2014 рр. була головою Американської економічної асоціації.

Голдін відома роботами про жінок в економіці. Її найвпливовіші статті в цій царині - про прагнення жінок до розвитку кар'єри та прихильності сім'ї, а також про причини того, чому жінки тепер становлять більшість серед студентів.

Минулого року лауреатами премії з економіки пам'яті Альфреда Нобеля стали американці Бен Бернанке, Дуглас Даймонд і Філіп Дибвіг "за дослідження банків і фінансових криз".

У 2021 році лауреатами премії в цій номінації стали американські вчені Девід Кард "за емпіричний внесок в економіку праці", а також Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс "за методологічний внесок в аналіз причинно-наслідкових зв'язків".

Премію з економіки, на відміну від Нобелівських премій з фізіології та медицини, хімії, фізики, літератури та премії миру, заснував не сам Альфред Нобель, а Шведський національний банк 1968 року. Нинішня премія з економіки стала 55-ю з 1969 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА