15:41 11.10.2023

ДТЕК не залучатиме кредит за програмою "5-7-9" для ремонтів ТЕС - гендиректор

2 хв читати
ДТЕК не залучатиме кредит за програмою "5-7-9" для ремонтів ТЕС - гендиректор

Енергохолдинг ДТЕК уважає закритим для себе питання отримання кредиту за урядовою програмою пільгового кредитування "5-7-9" для ремонтів ТЕС, повідомив його генеральний директор Максим Тимченко на пресконференції в середу.

"Ні, про це вже не йшлося. Ми щиро вірили, що можемо розраховувати на якусь підтримку в кредитуванні на ремонти, але було ухвалено рішення не пов'язувати ці два питання. Тому ні", - сказав Тимченко.

За його словами, інвестиції в ремонт енергоблоків ТЕС ДТЕК у 2023 році становили 3,9 млрд грн. Як випливає із наданої ним презентації ДТЕК, станом на 1 жовтня компанія відновила після обстрілів вісім енергоблоків.

Загалом доступна потужність генерації холдингу на 1 жовтня поточного року становить 4,26 ГВт, що майже на 2 ГВт менше, ніж на початок повномасштабного вторгнення (6,09 ГВт). При цьому потужність окупованих Луганської та Запорізької ТЕС становить 1,3 ГВт, унаслідок обстрілів енергосистеми з жовтня 2022 до лютого 2023 рр. було втрачено ще 2,2 ГВт (частину з яких відновлено).

До кінця 2023 року ДТЕК планує вийти на потужність 4,6 ГВт, до кінця 2024 року - 5,1 ГВт.

Як повідомлялося, генеральний директор компанії Ільдар Салєєв у середині липня заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", що "ДТЕК Енерго" подав заявки в державні банки та розраховує отримати приблизно 5 млрд грн за аналогом урядової програми пільгового кредитування "5-7-9%" для відновлення ТЕЦ і ТЕС після обстрілів РФ.

У цьому ж інтерв'ю він вказав, що поточного року обсяг планових ремонтів зріс до орієнтовно 3,5 млрд грн, що в 1,5 раза вище за показник попереднього року. Водночас він наголосив, що слід розділяти планові ремонти та відновлювальні роботи на генерувальному обладнанні, необхідність яких виникла через обстріли російських військових. На ці потреби, за його словами, потрібно приблизно 7 млрд грн.

Станом на 1 жовтня "ДТЕК Енерго" з початку 2023 року відремонтувало 16 із 19 енергоблоків теплоелектростанцій (ТЕС), запланованих до початку опалювального сезону.

Загалом у межах ремонтної кампанії до кінця цього року "ДТЕК Енерго" планує відремонтувати 27 енергоблоків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА