16:31 12.10.2023

Майже половина обсягу продукції Sweetondale йде на котеджне малоповерхове будівництво

3 хв читати
Майже половина обсягу продукції Sweetondale йде на котеджне малоповерхове будівництво

Основними напрямами реалізації продукції Sweetondale у 2023 році є роздрібний продаж та малоповерхове домобудівництво, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у пресслужбі компанії.

Виробник будматеріалів Sweetondale володіє в Україні трьома заводами з виробництва покрівельних і теплоізоляційних матеріалів: завод із виробництва мінеральної ізоляції в Черкасах, завод із виробництва полімерної ізоляції та завод із виробництва бітумно-полімерних рулонних матеріалів у Кам'янському.

"З початком повномасштабного вторгнення відбувся значний перерозподіл у каналах продажу. Якщо раніше основним напрямом для нас було промислово-цивільне будівництво, то зараз на перший план вийшли роздрібний продаж (42%), а також продаж на об'єкти котеджного малоповерхового будівництва (47%). Частка професійного сегмента впала майже вдвічі і зараз не перевищує 10%, але ми сподіваємося, що з активним запуском програм відновлення, появою нових проєктів новобудов ця частка зростатиме", - повідомила керівниця відділу маркетингу Sweetondale Ірина Конотопцева.

За оцінками аналітиків компанії, як і до війни, Sweetondale посідає провідні позиції в кожному з виробничих напрямів. А саме, мінеральна ізоляція - орієнтовно 47% ринку, полімерна ізоляція - орієнтовно 46%, бітумні рулонні матеріали - приблизно 55%.

Від початку повномасштабного вторгнення суттєво, на 40-45%, підвищилася вартість полімерної ізоляції та бітумних рулонних матеріалів, у яких імпортна сировинна складова понад 80%.

"Основними факторами для цього стало зростання вартості сировини, енергоносіїв, палива і збільшення логістичного плеча для доставки сировини", - пояснила Конопопцева.

При цьому ціна мінеральної ізоляції знизилася приблизно на 10%. Цього вдалося домогтися, частково використовуючи вітчизняну сировину.

"Для нас одним із основних питань останніх років був пошук нових постачальників сировини, і ми прийняли цей виклик. Наразі домінувальну частину сировини для нашої продукції ми постачаємо з Європи", - повідомила Конотопцева.

Значно подорожчала і логістика всередині країни. Sweetondale доставляє будівельні матеріали по всій території України, при цьому значно підвищилася вартість послуг транспортних компаній. Конопопцева повідомила, що з початку війни тариф на доставку з Кам'янського до Києва та Ужгорода підвищився на 43%, а з Кам'янського до Одеси на 54%.

Експерт відзначила високий попит серед українців на вироблені товари.

"Українці й далі віддають перевагу вітчизняним виробникам. Окрім очевидної підтримки українського виробника, це ще й велика вигода для клієнтів, оскільки традиційно європейські виробники дорожчі, а логістика цих товарів довша і цінніша. Так, у мінеральній ізоляції, за нашими оцінками, частка українських виробників становить - 80%, у полімерній ізоляції - 88%, а в рулонних матеріалах - 90%", - повідомила вона.

Що стосується державних програм (відновлення, енергоефективність тощо), їхній вплив на ринок поки що незначний.

"Програм досить багато, але, на наш погляд, вони поки що неструктуровані та не завжди умови участі в них прозорі для бізнесу. Крім того, ми можемо відзначити, що часто в таких програмах використовуються продукти із заниженими характеристиками", - зазначила Конотопцева.

Згідно з даними "Опендатабот", статутний фонд ТОВ "Завод "Світондейл" (Zavod Sweetondale LTD, Код ЄДРПОУ 32944149) становить 13,5 млн грн, за 2022 рік компанія отримала дохід 940,074 млн грн, чистий прибуток становив 112,112 млн грн.

Компанія Sweetondale заснована 2012 року Гарі Аланом Штерном. Спочатку спеціалізувалася на інжинірингу та лізингу промислового обладнання. Переговори з придбання заводів, що належали російській "Техноніколь", розпочалися 2015 року і завершилися в лютому 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА