12:48 13.10.2023

Протидія війні є найголовнішим викликом - міністр фінансів України на відкритті зборів МВФ і СБ

4 хв читати
Протидія війні є найголовнішим викликом - міністр фінансів України на відкритті зборів МВФ і СБ

Кількість насильницьких конфліктів різко зросла з 2010 року, подвоївшись за останнє десятиліття і знижуючи стабільність у регіонах у всьому світі, протидія війні є сьогодні найголовнішим викликом, заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, відкриваючи у п'ятницю щорічні збори Міжнародного валютного фонду і Світового банку в столиці Марокко Марракеші.

"З усіх глобальних викликів, що стоять перед нашими членами, немає серйознішого, ніж протидія руйнівній силі війни", - заявив Марченко, який веде збори як голова ради керівників МВФ і СБ.

Він наголосив, що війна призводить до руйнівних людських трагедій і впливає на всі аспекти розвитку, руйнуючи економіку всього світу, ставлячи під загрозу зусилля задля скорочення бідності та повертаючи гендерне насильство.

За словами очільника Мінфіну України, завдяки міцному партнерству зі Світовим банком та МВФ, а також щедрим донорам країни, які перебувають у нестабільній ситуації, мають більше можливостей надавати базові послуги й уникати подальшого економічного спаду.

"Такі країни, як моя, стійкі. Для України війна сьогодні - це питання життя і смерті, оскільки ми страждаємо від російського вторгнення. Завдяки своєчасній підтримці Світового банку та МВФ ми змогли стабілізувати нашу економіку й надати нашим громадянам найважливіші базові послуги", - констатував Марченко.

Він додав, що Україна також змогла відіграти центральну роль у підтримці постачання продовольства, гарантуючи, що судна, які перевозять таке необхідне зерно, продовжують виходити з українських чорноморських портів. Це допомагає стримувати зростання цін і надає значну підтримку продовольчій безпеці в усьому світі, наголосив представник України.

Міністр нагадав, що торік майже третина населення світу не мала регулярного доступу до продовольства, а гостра нестача продовольства вдвічі частіше трапляється в країнах FCV (fragile, conflict-affected and vulnerable).

Загалом Марченко зазначив, що проблеми, які стоять перед країнами-членами, продовжують загострюватися: темпи зростання нижчі за історичний середній рівень, інфляція, хоча і знижується в деяких частинах світу, все ще залишається високою, кліматичні потрясіння та геофрагментація загрожують іще більшим стрибком цін на продовольство й енергоносії та ускладнюють потік товарів через кордони.

Понад половина країн із низьким рівнем доходу і деякі країни з середнім рівнем доходу перебувають у стані боргової кризи або наражаються на неї з вищим ризиком, а середньострокове зростання, за прогнозами, буде найнижчим за останні десятиліття, додав глава Мінфіну України.

"У політиків мало місця для маневру", - констатував Марченко.

Серед інших викликів, які наростають і виходять за межі кордонів і яких не існувало під час підписання Бреттон-Вудської угоди, він відзначив зміну клімату, енергетичний перехід і цифровізацію. Очільник Мінфіну України привітав створення нових інструментів, щоб відповідати цим викликам, як The Resilience and Sustainability Facility (RSF) від МВФ, а також зміцнення співпраці між Світовим банком і МВФ, особливо у сфері зміни клімату.

"Крім того, існує борговий тягар, який залишається підвищеним у країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються. Не кажучи вже про фінансові труднощі в країнах із низькими доходами. Світовий банк і МВФ продовжують працювати разом, підтримуючи загальну структуру G20 і глобальний круглий стіл щодо суверенного боргу. Я сподіваюся, що ми побачимо подальший прогрес під час цих зустрічей", - сказав також Марченко.

Він зазначив, що у світі достатньо грошей для вирішення глобальних проблем, але питання в тому, як цим скористатися. Частково, на думку міністра, відповідь полягає в нових механізмах, таких як інструменти гібридного капіталу і платформа портфельних гарантій, запущена Світовим банком.

"Поряд із цим довгоочікуваним удосконаленням фінансової моделі давайте також розблокуємо транскордонні потоки та прискоримо мобілізацію приватного капіталу. Саме так ми ліквідуємо дефіцит фінансування, який ми спостерігаємо в країнах у всьому світі. Саме так ми спрямуємо приватне фінансування та експертні знання на проєкти та потреби, які необхідні найбільше, зокрема в країнах із низьким і середнім рівнем доходу, що стикаються із серйозними обмеженнями у своїй спроможності фінансувати свій розвиток і кліматичні пріоритети", - наголосив міністр фінансів України.

Раніше на презентованому в Марракеші оновленому Прогнозі світової економіки (WEO) МВФ наголосив, що припинення війни Росії проти України залишається єдиною найефективнішою дією задля покращення глобальних перспектив.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА