13:18 16.10.2023

Фінкомітет ВР схвалив законопроєкт про PEP у погодженій із партнерами редакції - Гетманцев

2 хв читати
Фінкомітет ВР схвалив законопроєкт про PEP у погодженій із партнерами редакції - Гетманцев

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики після ініційованого повторного перегляду рекомендував ВР ухвалити законопроєкт №9296-д про фінмоніторинг PEP (Politically Exposed Persons, політично значущих осіб) у редакції, погодженій із партнерами, повідомив голова комітету Данило Гетманцев у понеділок.

"Законопроєкт про РЕР підтримано в редакції, погодженій з партнерами. Непорозуміння виправлене. Дякую колегам за відповідальну позицію!" - написав він у телеграм-каналі.

Як уточнив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк, ідеться про схвалену минулої п'ятниці, 13 жовтня, поправку №101, яка передбачала відтермінування набуття чинності законом до моменту вступу України до ЄС.

"Редакція затверджена до другого читання зараз відповідає стандартам AML/CFT і буде зарахована як виконання вимог МВФ", - наголосив Железняк.

Він зазначив, що за виключення правки проголосували 22 депутати, двоє - утрималися.

Як повідомлялося, Гетманцев і голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в жовтні наголосили, що схвалена комітетом редакція порушує домовленості з МВФ і ЄС й ініціювали повторне засідання комітету з цього питання.

Постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" підтвердив, що поправки до законопроєкту №9296-д щодо відтермінування набрання ним чинності до моменту вступу України до ЄС і створення реєстру PEP суперечать домовленостям із МВФ і міжнародним стандартам у цій сфері. Він також висловив сподівання, що закон ухвалять найближчим часом, оскільки він залишається одним із найважливіших структурних маяків, і термін його виконання закінчився ще наприкінці вересня цього року.

Як повідомлялося, фінкомітет 4 вересня рекомендував ВР прийняти за основу цей законопроєкт, який відновлює скасований торік довічний статус PEP, але запроваджує ризик-орієнтований підхід під час фінмоніторингу таких осіб.

Законопроєкт №9269-д після певної паузи, пов'язаної з браком достатньої підтримки депутатами, ухвалено в першому читанні 21 вересня 260 голосами, однак до нього було внесено норму про створення реєстру PEP. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

EVA планує відкриття салонів краси на базі магазинів нового формату EVA BEAUTY

Графіки погодинних відключень е/е через дощі застосовуватимуться в п'ятницю цілодобово - "Укренерго"

Девелопери житла враховують нові вимоги до інклюзивності в майбутніх проєктах і адаптують уже збудовані об'єкти

"Укрнафта" підвищила дебіт родовища на 17% за рахунок застосування нової технології

Комісія Ради вважає економічно необґрунтованою спробу передати БЦ "Гулівер" в управління АРМА

Стефанчук поки що скептично ставиться до економічного бронювання від мобілізації

Низка державних компаній хочуть стати корпораціями – Мінекономіки

Укрексімбанк здійснив зміни у правлінні

Зниження активності СЕС через щільну хмарність не дозволило зменшити час застосування обмежень е/е - "Укренерго"

ДП "Укрспирт" опинилося на межі банкрутства - Держаудитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА