13:50 17.10.2023

"Метінвест" у разі блекауту може плавно зупинити виробництво на підприємствах, а після появи е/е так само плавно відновити його - СЕО

3 хв читати
"Метінвест" у разі блекауту може плавно зупинити виробництво на підприємствах, а після появи е/е так само плавно відновити його - СЕО

Гірничо-металургійна група "Метінвест" підготувалася до можливих відключень електроенергії на підприємствах і в разі раптового знеструмлення може поступово зупинити виробництво, дотримуючись регламентної процедури, а потім, коли електроенергія відновиться, безперешкодно відновити виробництво, заявив генеральний директор компанії Юрій Риженков в інтерв'ю Керуючому партнеру PwC в Україні Аго Вілу.

"Є кілька кроків, які ми можемо зробити, щоб забезпечити безперебійне живлення - це форвардні контракти та імпорт, як минулої зими. Ми до цього готові. Але важливо пам'ятати, що ми не можемо повністю уникнути блекаутів через інфраструктурні обмеження. Адже, якщо пошкоджень зазнає окрема підстанція, що живить конкретний комбінат, це може призвести до відключень", - сказав Риженков.

За його словами, зараз компанія не може побудувати достатньо власних генерувальних потужностей, щоб повною мірою забезпечити свої виробничі потреби. Однак у "Метінвесту" є можливість задіяти модульні електростанції або великі генератори, щоб правильно зупинити роботу підприємства в разі відключення. Це критично як для меткомбінатів, так і для вугільних шахт, де люди працюють під землею, де є скупчення метану і критично мати вентиляцію. Тому важливо забезпечити живлення, щоб витягти людей з-під землі та продовжувати вентиляцію ділянок.

При цьому він зазначив, що на меткомбінатах важливо уникати раптового відключення е/е, оскільки там виконується робота з розплавленим металом, а тому знеструмлення завдає серйозної шкоди обладнанню. Однак резервні потужності дають змогу тримати в робочому стані одну піч на "Запоріжсталі", а також забезпечити вентиляцію і водопостачання для виробничих процесів.

"Що стосується "Каметсталі", то тут ми не можемо підтримувати роботу печі, але маємо в своєму розпорядженні достатні потужності для генерації, щоб підтримувати водопостачання та обладнання в належному стані. Це дасть нам змогу правильно завершити роботу і швидко перезапустити її після відновлення живлення", - пояснив топменеджер.

Відповідаючи на запитання про "зелену" металургію, гендиректор констатував, що зараз Україна прагне прискорити вступ до ЄС, а це означає, що потрібно буде здійснити перехід навіть швидше, ніж передбачалося від початку.

"Це не другорядна тема, незважаючи на те, що в країні йде війна. Адже "Метінвест" - це не лише українська, а й європейська компанія. Тому ми маємо відповідати всім досить-таки суворим вимогам. Зараз Україна прагне прискорити вступ до ЄС, а це означає, що нашому бізнесу потрібно буде здійснити перехід до нових стандартів швидше, ніж передбачалося спочатку", - сказав керівник компанії.

Водночас він наголосив, що стратегія "Метінвесту" в цьому напрямі залишається незмінною: ми сформулювали її ще до початку вторгнення, і навіть після втрати потужностей у Маріуполі, вона продовжує діяти для інших активів. Група продовжує зосереджуватися на переведенні підприємств на високоякісну залізну руду для технології заліза прямого відновлення (DRI), що має вирішальне значення для сталого виробництва сталі в Європі. Це має особливе значення, оскільки компанія не вистачає вторинної сировини для електродугових печей.

"Це, до речі, глобальне питання для української металургії, якій для "зеленого переходу" стратегічно важливо зберегти всередині країни якомога більше вторинної сировини - металобрухту. Зараз ми також плануємо проєктування потужностей з виробництва заліза прямого відновлення - DRI-окатишів і гарячебрикетованого заліза (HBI) у Криворіжжі", - повідомив Риженков.

І додав, що на меткобмінатах зараз працюють над проєктами, спрямованими на значне скорочення викидів CO2 у короткостроковій і середньостроковій перспективі. Це передбачає стратегічний крок до поступової ліквідації доменних печей та їхньої заміни електродуговими печами. Це зменшить викиди СО2 до рівня, який зараз вважається стандартом для сталого виробництва сталі в Європі.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою групою з видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані переважно в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Основними акціонерами холдингу є група "СКМ" (71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), які спільно керують ним.

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА