16:48 17.10.2023

НБУ заперечує проблеми із переказами через Western Union і MoneyGram у зв'язку із виведенням з ринку УФГ

3 хв читати
НБУ заперечує проблеми із переказами через Western Union і MoneyGram у зв'язку із виведенням з ринку УФГ

Скасування Національним банком України (НБУ) реєстрації Української фінансової групи (УФГ) як учасника міжнародних платіжних систем не створює проблем з переказами через Western Union і MoneyGram (обидві - США) завдяки наявності достатньої кількості інших гравців, повідомив заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

"Скорочення обсягів переказів через Western Union і MoneyGram ми не очікуємо, оскільки користувачі можуть звертатися до будь-якого іншого партнера цих систем", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Олійник уточнив, що прямими учасниками Western Union в Україні є вісім банків і одна небанківська установа, MoneyGram - 15 банків і одна небанківська установа, крім яких є ще десятки непрямих учасників.

Коментуючи причину скасування реєстрації УФГ як учасника міжнародних платіжних систем, заступник голови Нацбанку зазначив, що під час розгляду поданих компанією документів було підтверджено наявність підстав для такого рішення, не вдаючись в інші подробиці.

Згідно з інформацією на сайті компанії, ПрАТ "УФГ" засновано 1991 року, статутний капітал компанії становить 115 млн грн. Компанія заявляє, що першою почала співпрацювати з Western Union в Україні.

За даними OpenDataBot, кінцевими бенефіціарами УФГ є: Людмила Бабич із часткою 50,0001%, Владислав Бабич (24,9678%) і Георгій Бабич (24,9678%).

Останні двоє були власниками ТОВ "НГК "Буковина", яке в червні 2021 року було безстроково внесено до переліку санкційних. Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", це і стало підставою для скасування реєстрації УФГ як прямого учасника міжнародної платіжної системи та виключення відомостей про компанію з реєстру платіжної інфраструктури.

Як свідчить інформація на сайті центробанку, банками-учасниками Western Union є: ПриватБанк, Райффайзен Банк, банк "Південний", Правекс Банк, ІндустріалБанк, Універсал Банк, Ощадбанк, А-Банк і небанківська фінансова установа "Новапей".

Серед учасників MoneyGram значаться ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Універсал Банк, Піреус банк МКБ, Кредобанк, банк "Південний", Кредобанк, Правекс Банк, Укрексімбанк, Банк "Кредит Дніпро", ПУМБ, Індустріалбанк, МТБ Банк, Райффайзен Банк і національний оператор поштового зв'язку АТ "Укрпошта".

Раніше з посиланням на НБУ також повідомлялося, що платіжні системи за січень-червень цього року переказали до України $1,306 млрд, найбільша сума коштів надійшла через Western Union - 48,6% усіх переказів. Друге місце на ринку посіла MoneyGram, яка наростила свою частку порівняно з травнем-груднем минулого року на 4,3 процентних пункти - до 21,6% - і обігнала PrivatMoney, частка якої знизилася з 20% до 13,5%.

Виторг УФГ у першому півріччі цього року, за даними НБУ, становив 8,13 млн грн, інші операційні доходи - 808,1 млн грн, чистий прибуток - 46,17 млн грн, витрати на оплату праці - 18,9 млн грн. Активи компанії становили на середину року 524,5 млн грн, зобов'язання - 346,8 млн грн.

Як вказувало видання "Мінфін" із посиланням на НБУ, частка УФГ у переказах Western Union у першій половині цього року скоротилася до 4,1% із 12,2% 2021 року, MoneyGram - до 3,2% із 10,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

"Укрнафта" провела перше за 11 років 3D сейсмічне дослідження

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА