21:06 17.10.2023

ВР пропонує повернути податкові перевірки для ФОП I та II груп з 1 серпня 2024 року - Мінфін

3 хв читати
ВР пропонує повернути податкові перевірки для ФОП I та II груп з 1 серпня 2024 року - Мінфін

Верховна Рада у вівторок ухвалила в першому читанні законопроєкт №10016-д про розширення з 1 листопада 2023 року документальних податкових перевірок, який збереже мораторій на їх проведення для платників єдиного податку І та ІІ груп до 1 серпня 2024 року, повідомило Міністерство фінансів.

"Доопрацьований комітетом Верховної Ради... спільно з Мінфіном і ДПС законопроєкт містить більш ліберальні положення щодо платників податків, оскільки залишає ряд випадків, коли податкові перевірки не проводитимуть, і встановлює певні особливості (до 2024 року) відбору платників податків для проведення планових перевірок", - ідеться на сайті Мінфіну.

Крім того, буде збережено дію мораторію на проведення документальних перевірок платників податків на територіях з активними/можливими бойовими діями (крім певних винятків), а також збережено умову проведення їх виключно за наявності безпечних умов.

Відомство уточнило, що до плану-графіка проведення документальних планових перевірок у період із 1 листопада 2023 року до 31 грудня 2024 року можуть включати нерезидентів, які провадять в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, зокрема постійні представництва та/або відокремлені підрозділи.

Раніше перший заступник голови профільного комітету Ярослав Железняк зазначив, що до переліку підприємств для проведення документальних планових перевірок можуть включити платників, які за 2021 рік: мають удвічі більшу дебіторську заборгованість, ніж кредиторську; рівень сплати податку на прибуток і ПДВ менше ніж 50% у галузі; річний дохід більше ніж 10 млн грн із витратами більше ніж 75% від його суми.

Мінфін підтвердив, що законопроєкт зберігає вже раніше відновлені перевірки у сфері підакцизної продукції (алкоголь, тютюн, паливо), організації та проведення азартних ігор (гральний бізнес), а також фінансових і платіжних послуг.

У відомстві наголосили, що метою законопроєкту є виконання Україною в повному обсязі зобов'язань у рамках програми розширеного фінансування EFF із МВФ у частині обмеження дії мораторію на проведення податкових перевірок.

Джерело в уряді додало агентству "Інтерфакс-Україна", що до другого читання в законопроєкті можливі правки щодо конкретних понять і часткової заміни правил проведення перевірок, однак список суб'єктів, які підлягають перевірці, навряд чи зазнає змін.

Верховна Рада 30 червня ухвалила закон №8401, один із важливих структурних маяків програми з МВФ, про скасування 2%-го єдиного податку з 1 серпня, контролю РРО з 1 жовтня і повернення документальних перевірок лише у трьох сферах: фінансовій, грального бізнесу та підакцизних товарів.

Однак глава місії МВФ в Україні Гевін Грей на початку жовтня заявив, що норма закону №8401 про відновлення податкових перевірок підлягає доопрацюванню, щоб відповідати взятим Україною зобов'язанням. Водночас він зазначив, що фонд допускає можливість реалізації в оновленому законі ризик-орієнтованого підходу.

За словами Грея, відновлення податкових перевірок є одним із двох ключових питань для другого перегляду програми EFF разом з ухваленням закону про посилення фінмоніторингу PEP. Останній ВР затвердила цього вівторка в цілому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА