13:58 18.10.2023

"УЗ" уклала другий договір з "Укрнафтою" про купівлю 45 млн куб. м газу

3 хв читати
"УЗ" уклала другий договір з "Укрнафтою" про купівлю 45 млн куб. м газу

АТ "Укрзалізниця" (УЗ) у серпні уклала з ПрАТ "Укрнафта" другий договір на купівлю 45 млн куб. м газу з підземних сховищ за вигідними цінами літнього періоду, повідомила пресслужба "УЗ" у телеграм-каналі.

"У серпні 2023 року було підписано ще один договір з "Укрнафтою" на купівлю 45 млн куб м газу, що перебуває в підземних сховищах. Контракт укладено за вигідними цінами літнього періоду, а споживання газу заплановано розпочати в листопаді поточного року", - наголошується в повідомленні в середу.

Згідно з ним, у березні-вересні "УЗ" закупила в "Укрнафти" 13,7 млн куб м газу.

"Економія порівняно з цінами на українській енергетичній біржі лише на цій закупівлі становила 40 млн грн, а порівняно з попередніми пропозиціями постачальників-посередників - 250 млн грн", - уточнили в "УЗ".

Зазначається, що "УЗ" у повному обсязі забезпечена газом для проходження осінньо-зимового сезону 2023-2024 років.

"Укладені прямі контракти з виробниками не лише забезпечили компанію блакитним паливом, а й дали змогу отримати значний відсоток економії", - наголосили в "УЗ".

Водночас уточнено, що завдяки спільній роботі "Укрзалізниці" зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) у червні було викрито махінації на суму 206 млн грн під час купівлі газу для потреб "УЗ" у 2016-2020 роках. У рамках цього кейса приватна компанія вже перерахувала "УЗ" 20 млн грн як частину компенсації заподіяних збитків, взявши на себе зобов'язання відшкодувати загалом 68,16 млн грн.

Раніше повідомлялося, що "УЗ" підписала договір про закупівлю газу з ПрАТ "Укрнафта", згідно з яким обсяг поставки, зокрема, в березні становив 8 млн куб. м.

Нинішній глава УЗ Євген Лященко заявляв, що ціна поставки "Укрнафтою" газу в березні на 23% менша за поточну ціну трейдерів, які торгують на відкритому і конкурентному аукціоні, що надасть змогу заощадити лише в березні 47 млн грн. З урахуванням заявленого обсягу купівлі - 8 млн куб. м - це виводило на ціну закупівлі близько 19,7 тис. грн за 1 тис. куб. м.

ПАТ "Укрнафта" - найбільша нафтовидобувна компанія України, володіє 87 спеціальними дозволами на видобуток вуглеводнів, веде діяльність на сході та заході України. Компанія 2023 року планує збільшити видобуток нафти на 5,8% (на 0,077 млн тонн) порівняно з минулим роком - до 1,447 млн тонн, газу - на 0,3% (на 0,003 млн куб. м), до 1,04 млрд куб. м.

"Укрнафта" також є оператором національної мережі АЗС з 537 станцій, з яких діють 456. Компанія реалізує комплексну програму відновлення діяльності та оновлення формату автозаправних станцій своєї мережі. З лютого 2023 року "Укрнафта" випускає власні паливні талони та картки "NAFTAКарта", що реалізуються юридичним і фізичним особам через ТОВ "Укрнафта-Постач".

Найбільшим акціонером "Укрнафти" є НАК "Нафтогаз України" з часткою 50%+1 акція. 5 листопада 2022 року ставка Верховного головнокомандувача ЗСУ ухвалила рішення про передання державі частки корпоративних прав компанії, яка належала приватним власникам і якою зараз управляє Міноборони. У листопаді 2022 року директором компанії призначено Корецького.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА