16:28 23.10.2023

"Укрфінжитло" має ресурс на видачу 12 тис. кредитів у 2024 р. за програмою "єОселя"

3 хв читати
"Укрфінжитло" має ресурс на видачу 12 тис. кредитів у 2024 р. за програмою "єОселя"

ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" ("Укрфінжитло") володіє ресурсом на видачу до 10 тис. пільгових кредитів у 2023 році та 12 тис. - у 2024-му, повідомив керівник департаменту альтернативних продуктів і партнерських відносин Андрій Тарасенко.

"До кінця року в нас є ресурс на 10 тис. угод. У 2024-му хочемо наростити цей показник щонайменше до 12 тис. Але щоб люди доходили до етапу угод, важливо мати вибір житла, тому ми закликаємо забудовників активніше приходити в програму. В нас є попит і реальні клієнти, у вас - квартири, які можна вигідно продати навіть в умовах війни", - наголосив він під час щорічної зустрічі девелоперів RED Connection by ЛУН.

Тарасенко зазначив, що після запуску масової іпотеки "єОселя" під 7% кількість заявників значно зросла. Середньомісячна кількість заявок була близько 6 тис., у вересні, після старту "єОселі" під 7%, кількість заявок перевищила 16 тисяч.

"При цьому конверсія, отримання позитивного рішення банку, збільшилася (до 20% - ІФ-У), проте частка підсумкових кредитів менша, оскільки на ринку дуже мало об'єктів, які підходять під умови програми", - констатував Тарасенко.

За його словами, наразі банки-партнери програми акредитували лише 11 девелоперів у шести регіонах. Експерт закликав девелоперів активніше долучатися до програми та продавати свої квартири, адаптуючись під умови "єОселі".

"Якщо говорити про банки-партнери, які залучають девелоперів, то серед лідерів - банк "Глобус", Sky Bank і "Ощад" (Ощадбанк - ІФ-У), який запустив спрощену процедуру акредитації. Ми сподіваємося в найближчий місяць (від "Ощаду" - ІФ-У) отримати кілька десятків акредитованих об'єктів", - повідомив Тарасенко.

Він додав, що Укргазбанк також оновив положення про акредитацію і готовий розглядати заявки девелоперів.

"З хороших новин - до нас приєднався Укрексімбанк і вже видав перші кредити. Найближчим часом ми плануємо приєднати Sense bank, гадаю, вже в жовтні від них можна буде очікувати першого кредиту. Також акредитовані й у процесі оформлення договорів, налаштування на рівні "Дії", Kredobank, ТАСкомбанк і MTB bank", - повідомив Тарасенко.

За його словами, з іще низкою банків відбуваються переговори.

Він додав, що триває робота над розширенням умов програми пільгової іпотеки, пропозиції направлено до Мінекономіки. Зокрема, до програми "єОселя" планують додати можливість кредитування купівлі приватних будинків, збільшено коефіцієнти для невеликих міст тощо.

"Одне із завдань, яке стоїть перед нами та "єВідновленням", - інтеграція житлових сертифікатів (за знищене житло) у програму "єОселя", щоб людина могла використати його для сплати першого внеску та погашення частини кредиту, а решту частини покрити коштом кредиту "єОселя", - уточнив Тарасенко.

Як повідомлялося, програма доступного іпотечного кредитування "еОселя" запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. На пільгову іпотеку під 3% річних терміном до 20 років із початковим внеском від 20% вартості житла можуть претендувати військовослужбовці-контрактники ЗСУ, працівники сектору безпеки та оборони, медпрацівники, педагоги, науковці.

З 1 серпня подати заявку на участь у програмі під 7% можуть ветерани війни, учасники бойових дій, ВПО та громадяни, які не мають власного житла, більшого за нормативну площу.

У програму "єОселя" інтегровано шість банків-партнерів: Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank, Укрексімбанк. Подати заявку на участь у програмі можна в мобільному застосунку "Дія".

На 20 жовтня обсяг виданих кредитів за програмою сягнув 6,026 млрд грн для 4176 сімей. З них 32% квартир придбано у забудовників: 1283 у готових будинках і 38 у тих, що будуються.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

"Укрнафта" провела перше за 11 років 3D сейсмічне дослідження

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА